ΥΓΕΙΑ

Υποβαθμισμένη η στοματική υγεία των Ελλήνων

Υποβαθμισμένη η στοματική υγεία των Ελλήνων

Ανησυχητικά στοιχεία για τη στοματική υγεία των Ελλήνων παρουσίασε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη καταγραφής στοματικής υγείας, που διενεργήθηκε από επιστήμονες των Οδοντιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη στα παιδιά ηλικίας 12 ετών, καθώς επτά στα δέκα έχουν τερηδόνα, ενώ προβληματική είναι η στοματική υγεία σχεδόν στο 84% των εφήβων ηλικίας 15 ετών, με το νομό Ιωαννίνων να κατέχει την αρνητική πρωτιά όπου το σύνολο των 15χρονων έχουν τερηδόνα.

Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το 57,4% των παιδιών 12 ετών και το 47,3% των εφήβων 15 ετών, βουρτσίζουν μόνο μία φορά ή αραιά και ποτέ τα δόντια τους, γεγονός για το οποίο οι επιστήμονες σχολίασαν «μία φορά την ημέρα ίσον καμία».

Ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, υπογράμμισε τη σημασία των επιδημιολογικών καταγραφών σε σχέση με τη στοματική υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μάλιστα σε μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης, κατά την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα κάλυψης των αναγκών τους. Ο κ. Κατσίκης τόνισε ότι «τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική υγείας από την πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό, οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών». Επίσης, κάλεσε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να συμπεριλάβει την πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη στις ασφαλιστικές καλύψεις του Οργανισμού.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στον αγροτικό πληθυσμό και όπως είπε ο καθηγητής Παιδοδοντριατρικής Κ. Ουλής, το φαινόμενο συνδέεται με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες και έλλειψη ενημέρωσης. Η μελέτη κατέγραψε κοινωνικές ανισότητες όσον αφορά στη στοματική υγεία, καθώς τα παιδιά με γονείς ανώτατης εκπαίδευσης και από αστικές περιοχές επισκέπτονται τον οδοντίατρο, για πρόληψη σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά έναντι των παιδιών από αγροτικές περιοχές και χαμηλότερο οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς αυξάνεται το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και το μηνιαίο εισόδημα, αυξάνεται και το ποσοστό των ατόμων (ηλικίας 65-74) που είχε διατηρήσει μεγαλύτερο αριθμό φυσικών δοντιών στη στοματική κοιλότητα. Το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ατόμων τρίτης ηλικίας δεν είχε καλύψει τις προσθετικές του ανάγκες. Μάλιστα, στην ηλικία 65-74 ετών το ποσοστό εκείνων που είχε ανάγκη προσθετικής αποκατάστασης ήταν υψηλότερο το 2013 συγκριτικά με το 2004.

Σχετικές ειδήσεις