ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Θετική η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

ΠΙΣ: Θετική η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Ρύθμιση για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας, καθώς και για την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, δεσμεύθηκε πως θα προωθήσει άμεσα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συνάντηση με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 27 Μαρτίου, συμμετείχαν ο κ. Κουρουμπλής, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ο Α' Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο Β΄Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Βαρνάβας, και ο ταμίας του Συλλόγου, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης.

Σε κλίμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, συζητήθηκαν θέματα χρηματοδότησης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ενίσχυσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ με πόρους και προσωπικό, ανάταξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους.

Ο κ. Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα αποτελεί τον ανώτατο θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας, στα θέματα που αφορούν την περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία, δεσμεύθηκε για τα εξής:

- Θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας.

- Θα παραταθεί η αποπληρωμή προς τους παρόχους υγείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31.12.2015.

- Διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ των 43 εκατ. ευρώ για τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου να αποπληρωθούν οι πάροχοι για τον μήνα Ιανουάριο.

- Για τα Νοσοκομειακά ζητήματα θα προωθηθούν νέες προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ακριτικών και νησιωτικών περιοχών για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους.

- Συνεργασία για τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα προκειμένου να εξορθολογιστούν οι δαπάνες και με την ηλεκτρονική παρακολούθηση του συστήματος (Ηλεκτρονική κάρτα, Ηλεκτρονικός φάκελος) σε real time, να οδηγηθούμε σε κατάργηση των περιοριστικών μέτρων clawback και rebate, την οποία ζητά άμεσα ο ΠΙΣ.

- Άμεση συνεργασία με τον ΠΙΣ για τη συνδιαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό του ανοίγματος του ιατρικού επαγγέλματος ( Ν. 3919/2011).

- Σύντομα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ (στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΠΙΣ), προκειμένου να συζητηθούν όλα τα επιμέρους προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά την περίθαλψη και τους παρόχους υγείας.

- Όσον αφορά για νέους όρους συμβάσεων που ζητούν οι ελεγκτικές εταιρείες για τον έλεγχο του 2013 και 2014 δεν πρόκειται να ισχύσουν και παραμένουν οι παλαιοί.

Επιπλέον, ο ΠΙΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας:

- Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να καλύπτονται και οι ανασφάλιστοι όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.

- Δυνατότητα αναγραφής του brand name των φαρμάκων στη συνταγογράφηση - στο πεδίο σχόλιο- για αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων, ώστε να μην αλλάζει από τον φαρμακοποιό το φάρμακο το οποίο συστήνει ο ιατρός.

- Άμεση στελέχωση των 150 κλινών ΜΕΘ και αποπληρωμή των εφημεριών των ιατρών που καθυστερούν για πολύ καιρό.

- Να οργανωθεί το ΠΕΔΥ, ώστε να υπάρχουν δημόσιες δομές σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο. Προσωποπαγείς θέσεις για τους υπηρετούντες μέσω δικαστικών αποφάσεων ή για όλους όσοι από τους 2.500 αποχωρήσαντες, που θέλουν να επανέλθουν σε αυτή τη θέση και ΠΑΑ για όλους τους υπόλοιπους που έχουν δηλώσει. Για το βαθμό Δ/ντού στο ΠΕΔΥ η 25ετία να μετατραπεί σε 20ετία, όπως είχε υποβληθεί και σχετική τροπολογία στον τελευταίο Νόμο.

Σχετικές ειδήσεις