ΥΓΕΙΑ

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος στηρίζει την 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος στηρίζει την 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Βασικό αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) στηρίζει την πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για αύριο, Τετάρτη (31/01/2018), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, στις 12:00. Θέση του ΠΙΣ είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να βασίζουν τη λειτουργία τους σε συμβασιούχους. Οι ιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στα νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας, πρέπει άμεσα να γίνουν μόνιμοι ώστε να μπορούν να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, χωρίς να κρέμεται η απόλυση ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι τους, τονίζει ο ΠΙΣ.

Σήμερα ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι 2.100. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, σε συνέντευξη Τύπου, από αυτούς περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους στις 31/12/2018, μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο. Οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500, δήλωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πρόσθεσε πως, ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, καθώς δεν θα έχει καλυφθεί ούτε το 50% των κενών θέσεων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει, επίσης, την απεργιακή κινητοποίηση και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά: «Οι ανοχές και οι αντοχές του ιατρικού κόσμου έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που καταρρέει. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές. Οι περισσότερες κλινικές, ειδικά στην περιφέρεια υπολειτουργούν χωρίς βασικές ειδικότητες ενώ παραμένουν κλειστά τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που θα έσωζαν ζωές. ΤΟ ΕΣΥ δεν αντέχει να χάσει καμία θέση εργασίας. Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να καλύψει όλα τα κενά, με μαζικές προσλήψεις γιατρών και να διασφαλίσει τις θέσεις των επικουρικών γιατρών που στηρίζουν το σύστημα».

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) στηρίζει από την πλευρά της, την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ: «Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, η θέση της ΕΟΟ είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μαζικές προσλήψεις επικουρικών γιατρών και οδοντιάτρων και, γι’ αυτό, η ΕΟΟ ζητά να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι οργανικές θέσεις ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, οι δε προσλήψεις να διενεργούνται με διαφάνεια. Σήμερα, έχει υπολογιστεί ότι λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία περίπου 6.500 ιατροί όλων των ειδικοτήτων. Συνεπώς, η ΕΟΟ ζητά να μην απολυθεί κανείς επικουρικός γιατρός ή οδοντίατρος και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμο ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό».

Σχετικές ειδήσεις