ΥΓΕΙΑ

Ποιοι γιατροί μπορούν να υπογράψουν αναρρωτική άδεια – Παρέμβαση ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ

Ποιοι γιατροί μπορούν να υπογράψουν αναρρωτική άδεια – Παρέμβαση ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ

Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για το ζήτημα των αναρρωτικών αδειών, μετά από περιστατικά απόρριψης ιατρικών γνωματεύσεων που είχαν υπογράψει ιατροί, μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ ενημερώθηκε από ιατρούς – μέλη του, ότι από πολλούς φορείς δεν γίνονται δεκτές ιατρικές γνωματεύσεις που αφορούν αναρρωτικές άδειες ασθενών, εάν δεν υπογράφονται από ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Όμως, ο νόμος ορίζει ότι γίνονται δεκτές ιατρικές γνωματεύσεις για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών από τον θεράποντα ιατρό, χωρίς άλλο όρο ή προϋπόθεση, τονίζει ο ΙΣΑ.

Ειδικότερα στην επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ, ο ΙΣΑ αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005), τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Συνεπεία των ανωτέρω, είναι προφανές ότι ουδείς δικαιολογητικός λόγος ή νομικό έρεισμα, υφίσταται ώστε να μην γίνονται δεκτές ιατρικές βεβαιώσεις/γνωματεύσεις ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών. Οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρακτική εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ είναι ευθέως αντίθετη στο νόμο, θίγει την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος, εισάγει δε δυσμενή διάκριση για μερίδα των ιατρών μελών μας χωρίς κανένα επιστημονικό ή νομικό έρεισμα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί, τέλος, τον ΕΟΠΥΥ να εκδώσει νεότερη εγκύκλιο με την οποία να αποσαφηνίζει το ζήτημα.