ΥΓΕΙΑ

Το διαζύγιο σε μικρή ηλικία βλάπτει την υγεία!

Το διαζύγιο σε μικρή ηλικία βλάπτει την υγεία!

Αν και κερδίζεται η ελευθερία, εντούτοις χάνεται η υγεία…

Το διαζύγιο είναι ούτως ή άλλως μια δυσάρεστη κατάσταση ωστόσο όταν αυτό συμβαίνει σε νεαρή ηλικία, τότε οι επιπτώσεις ακόμα και στην υγεία είναι ορατές.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα κινδυνεύουν με περισσότερα προβλήματα υγείας όσοι χωρίζουν σε μικρή ηλικία, παρά όσοι «λύνουν» τα δεσμά του γάμου σε μεγάλη ηλικία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Χούι Λίου του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 1.300 ατόμων και συσχέτισαν την κατάσταση της υγείας τους με την κατάσταση του γάμου τους.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι χωρίζουν σε ηλικία 35 έως 41 ετών, έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σχέση με όσους χωρίζουν σε ηλικία 44 έως 50 ετών. Η διαπίστωση αυτή προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, που περίμεναν ότι οι νεαρότεροι θα είχαν μεγαλύτερες ψυχικές και σωματικές αντοχές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χωρισμένοι νεώτερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερη κοινωνική, ψυχολογική και οικογενειακή στήριξη σε περίπτωση διαζυγίου, σε σχέση με τους πιο ώριμους διαζευγμένους, είτε με τη μορφή επίσημης συμβουλευτικής υποστήριξης, είτε άτυπης.

Μια πιθανή αιτία για την μικρότερη επίπτωση του διαζυγίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με τη Λίου, είναι ότι ίσως σε αρκετά ζευγάρια που έχουν μείνει παντρεμένα επί πολλά χρόνια, ο γάμος αποτελεί μεγαλύτερο ψυχικό βάρος κι έτσι, όταν χωρίζουν, αισθάνονται μεγαλύτερη ανακούφιση που έμειναν μόνοι, σε σχέση με τους πιο νέους.