ΥΓΕΙΑ

Μοριακό έλεγχο κατά του ιού του Δυτικού Νείλου ζητούν οι Θαλασσαιμικοί

Μοριακό έλεγχο κατά του ιού του Δυτικού Νείλου ζητούν οι Θαλασσαιμικοί

Μοριακό έλεγχο για την ασφάλεια του αίματος που προορίζεται για μεταγγίσεις, με αφορμή την προσβολή ασθενή με μεσογειακή αναιμία από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Η Ομοσπονδία, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την προσβολή από τον ιό πολυμεταγγιζόμενου ασθενή, ζήτησε τον μοριακό έλεγχο για ασφαλείς μεταγγίσεις, ώστε να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Εκπροσωπώντας τους 5.000 πάσχοντες από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας έθεσε ερωτήματα όπως:

  • Γιατί δεν ελήφθησαν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας του πληθυσμού της χώρας;
  • Πώς θα προστατευτεί η δημόσια υγεία με ημίμετρα και «οδηγίες» προς τις αιμοδοσίες για έλεγχο των αιμοδοτών, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ασφαλές αίμα θα έχουμε μόνο αν γίνει Μοριακός Έλεγχος;
  • Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψιν οι προτάσεις του ΣΚΑΕ και του ΕΚΕΑ για την ασφάλεια και την επάρκεια του αίματος από το Υπουργείο Υγείας;
  • Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αίματος που παρουσιάζονται μετά τον αποκλεισμό χιλιάδων αιμοδοτών;

Στην επιστολή της προς τον υπουργό, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις των Υγειονομικών Αρχών της χώρας, για την εμφάνιση κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά από τσίμπημα κουνουπιών στην περιοχή της Αττικής. Η ανησυχία μας γίνεται εντονότερη, διότι αν και έχουν περάσει 10 μέρες από την εμφάνιση των κρουσμάτων, δεν έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας μέτρα που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αίματος που συλλέγεται από τους αιμοδότες των συγκεκριμένων περιοχών.

Επειδή τα άτομα με Θαλασσαιμία είναι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, και η κατάσταση της υγείας τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα του αίματος που λαμβάνουν, παρακαλούμε να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την επάρκεια του αίματος βάση των διατάξεων που προβλέπονται στην Ελληνική Νομοθεσία (ΠΔ 138, ΦΕΚ Α΄ 195/3-8-2005), αλλά και των προτάσεων των ειδικών επιστημόνων για το θέμα. Υπενθυμίζουμε ότι προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, τα 2 προηγούμενα χρόνια γινόταν ειδικός έλεγχος του αίματος που προέρχονταν από τις πληγείσες περιοχές, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου από μετάγγιση αίματος.