ΥΓΕΙΑ

Η ακμή ενηλικιώθηκε

Η ακμή ενηλικιώθηκε
Και πάνω που είχατε βρει έναν λόγο να χαίρεστε που...

Και στρογγυλοκάθισε στο πρόσωπό μας.

Και πάνω που είχατε βρει έναν λόγο να χαίρεστε που μεγαλώσατε και απαλλαχτήκατε από την εφηβική ακμή, έρχεται η ακμή ενηλίκων και σας χτυπάει την πόρτα. Το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία, που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, φράζει τους πόρους, προσελκύοντας τα βακτηρίδια και αναπτύσσοντας φλεγμονή.

Οι λόγοι ποικίλλουν. Μπορεί να οφείλεται σε μία απότομη αλλαγή των ορμονών, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να είναι κληρονομικό «κακό» ή σύμπτωμα της απότομης αύξησης του σωματικού σας βάρους, η οποία συνήθως οφείλεται και σε κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών. Επίσης το άγχος και η χρήση ορισμένων φαρμάκων ή πολύ λιπαρών καλλυντικών μπορεί να παίξουν τον ρόλο τους στη εμφάνιση της ακμής.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η ακμή είναι ασθένεια, όχι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί θα είναι έπειτα από εξέταση και ιατρική γνωμάτευση. Τα περισσότερα φάρμακα κατά της ακμής προορίζονται για λιπαρά εφηβικά δέρματα και δεν είναι κατάλληλα για το δέρμα των ενηλίκων που είναι πιο ξηρό. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής των ενηλίκων απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και ίσως περισσότερο χρόνο.