ΥΓΕΙΑ

Το μηνιαίο μας ραντεβού με τα νεύρα και τον πόνο

Το μηνιαίο μας ραντεβού με τα νεύρα και τον πόνο
Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την έμμηνο ρύση της κάθε μήνα. Ορισμένες δεν αισθάνονται την παραμικρή ενόχληση...

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την έμμηνο ρύση της κάθε μήνα. Ορισμένες δεν αισθάνονται την παραμικρή ενόχληση, υπάρχουν όμως και πολλές που έχουν έντονους πόνους, κράμπες, ναυτίες, πονοκεφάλους, ακόμα κι εμετούς και διάρροιες. Στα συμπτώματα αυτά έρχονται να προστεθούν τα νεύρα, η κακή ή μελαγχολική διάθεση, η κυκλοθυμία.

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των γυναικών έχουν περάσει κάποια περίοδο της ζωής τους να υποφέρουν από τέτοια συμπτώματα. Θα αναρωτιέστε, όμως, γιατί να μας συμβαίνουν όλα αυτά κατά τη διάρκεια μιας απόλυτα φυσιολογικής σωματικής μας λειτουργίας;

Η βασική αιτία είναι οι προσταγγλαδίνες, ορμονικές ουσίες που αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως κι εμποδίζουν τη μήτρα να οξυγονωθεί σωστά. Οι συσπάσεις που προκαλούν στη μήτρα για να αποβάλει το αίμα είναι και ο βασικός λόγος που αισθανόμαστε πόνους.

Ο πόνος αρχίζει να εκδηλώνεται μια-δυο μέρες πριν από την περίοδο και η έντασή του αυξομειώνεται όσο αυτή διαρκεί. Ο πόνος μπορεί να είναι ρυθμικός, να αντανακλά στη μέση, την πλάτη, το στομάχι και τα πόδια.

Όταν οι πόνοι περνούν με παυσίπονα, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν όμως δεν υποχωρούν, ενδέχεται και να μην είναι αθώοι και να σχετίζονται με ενδομητρίωση, αδενομύωση, ινομυώματα, ανωμαλίες στη διάπλαση των γυναικολογικών οργάνων ή ακόμα όμως και με πιο σοβαρά προβλήματα.