ΥΓΕΙΑ

Υστεροσκόπηση: Ένας κατάσκοπος στη μήτρα μας

Υστεροσκόπηση: Ένας κατάσκοπος στη μήτρα μας
Η υστεροσκόπηση είναι η εξέταση του ενδοτραχήλου και του...

Τι είναι και πως μπορεί να μας βοηθήσει.

Η υστεροσκόπηση είναι η εξέταση του ενδοτραχήλου και του ενδομητρίου (δηλαδή του εσωτερικού του τραχήλου και της μήτρας ), με τη χρήση μίας λεπτής κάμερας που εισάγεται διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου. Παρόλο που είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη κι εντυπωσιακή διαδικασία, γίνεται με τρόπο εφάμιλλο με αυτόν μιας απλής γυναικολογικής εξέτασης, αφού η ασθενής είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέταση στην οθόνη και να ενημερώνεται από τον γιατρό για τα ευρήματα κατά τη διάρκειά της.

Γενικά η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, καθώς και για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας, αφού μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τη μορφολογία και το μέγεθος της ενδομητρικής κοιλότητας, καθώς επίσης και για την ποιότητα του ενδομητρίου, του χώρου δηλαδή εμφύτευσης και φιλοξενίας του εμβρύου.

Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία της αιμορραγίας της μήτρας ή της βαριάς έμμηνου ρύσεως που μπορεί να οφείλονται σε ορμονική ανισορροπία καθώς επίσης και εξαιτίας της ύπαρξης καλοηθών όγκων, ινομυωμάτων ή πολύποδων. ). Εάν υπάρχουν τέτοιου είδους παθολογικές καταστάσεις, ταυτόχρονα με τη διάγνωση γίνεται και θεραπεία (επεμβατική υστεροσκόπηση).

Η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και πραγματοποιείται χωρίς τομές μέσα σε λίγα λεπτά. Ο μεταεπεμβατικός πόνος είναι ελάχιστος και η ασθενής επανακτά τη φυσιολογική της δραστηριότητα την ίδια ημέρα.

Πηγή: www.queen.gr