ΥΓΕΙΑ

Θερμοκρασία και ύπνος συνδέονται με την παχυσαρκία

Θερμοκρασία και ύπνος συνδέονται με την παχυσαρκία
Τα πιο ψυχρά σπίτια και ένας καλύτερος βραδινός ύπνος θα μπορούσαν να είναι το «αντίδοτο»...

Τα πιο ψυχρά σπίτια και ένας καλύτερος βραδινός ύπνος θα μπορούσαν να είναι το «αντίδοτο» κατά της παχυσαρκίας, υποστηρίζει ιταλική έρευνα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Σιμόνα Μπο του πανεπιστημίου του Τορίνο, στην Ιταλία, παρακολούθησαν περισσότερους από χίλιους μεσήλικες σε διάστημα έξι ετών και διαπίστωσαν ότι οι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αυτό ίσχυε ακόμα κι όταν λαμβάνονταν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα και οι ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης, υποστηρίζει η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.

Αναφορικά με την θερμοκρασία, σε σύγκριση με εκείνους που στο σπίτι τους η θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί Κελσίου το φθινόπωρο και το χειμώνα, εκείνοι που είχαν περισσότερη ζέστη στα σπίτια τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.

«Σχετικά αδιερεύνητοι παράγοντες που συνδέονται με την παχυσαρκία και την επιδημία διαβήτη ενδέχεται να περιλαμβάνουν τον λίγο ύπνο, την αυξημένη θερμοκρασία στα σπίτια, την παρακολούθηση τηλεόρασης, την κατανάλωση γευμάτων εστιατορίων, τη χρήση κλιματιστικών και τη χρήση αντικαταθλιπτικών/ αντιψυχωσικών φαρμάκων», έγραψε η Μπο και οι συνεργάτες της.

Όσο συχνότερα έτρωγαν οι εθελοντές σε εστιατόρια κάθε εβδομάδα, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχαν να γίνουν παχύσαρκοι, ενώ εκείνοι των οποίων η διατροφή περιελάμβανε μικρή ποσότητα φυτικών ινών, κινδύνευαν περισσότερο να έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Όσον αφορά στην εσωτερική θερμοκρασία και το λόγο που συνδέεται με την παχυσαρκία, η απάντηση φαίνεται ότι είναι ότι ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες όταν χρειάζεται να δουλέψει για να διατηρήσει μία σταθερή θερμοκρασία, λέει ο Ντέιβιντ Αλισον, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Διατροφής και Παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμινχαμ.

Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει το υπερβολικό βάρος με την χρόνια στέρηση ύπνου, η οποία, τυπικά, ορίζεται ως λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα.

Μία θεωρία αναφέρει ότι γι’ αυτό ευθύνονται οι ορμονικές διεργασίες από τη στέρηση ύπνου ή το γεγονός ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου μπορεί να τρώνε ή να πίνουν περισσότερο σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν ενέργεια.