ΥΓΕΙΑ

Κοιτάτε, αλλά βλέπετε;

Κοιτάτε, αλλά βλέπετε;
Προστατέψτε τα μάτια και την όραση σας...

Προστατέψτε τα μάτια και την όραση σας.

Μπορεί την ουσία να την βλέπει μόνο η καρδιά, που λέει και η αλεπού στον φίλο της τον Πρίγκιπα (β.λ Ο Μικρός Πρίγκιπας, Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ), αλλά βλέπουν και τα μάτια όμορφα και χρήσιμα πράγματα, οπότε καλό είναι να τα προσέχουμε. Μερικές πρακτικές συμβουλές για υγιή μάτια και όραση.

1. Αν δουλεύετε όλη μέρα μπροστά από την οθόνη ενός κομπιούτερ, κάθε 10 λεπτά, ξεκουράστε τα μάτια σας κοιτάζοντας κάπου αλλού, μακριά, σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά, και για το λιγότερο 30 δευτερόλεπτα.

2. Ο μέσος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του μέχρι και 15 φορές το λεπτό. Όταν όμως «καρφώνει» το βλέμμα του σε κάτι σημαντικό ή εντυπωσιακό, μειώνει αυτό το βλεφαρισμό, σε 3 με 4 φορές το λεπτό. Αυτό προκαλεί ξηρότητα στα μάτια και θολή όραση. Ρίξτε στα μάτια σας δυο- τρεις σταγόνες φυσιολογικό ορό ή «δάκρυα», κάθε φορά που αισθάνεστε ξηρότητα στα μάτια σας.

3. Φάτε τα καρότα σας και γενικότερα τροφές πλούσιες σε Β- καροτίνη, που βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών που βλάπτουν την όραση μας, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4. Παίξτε και κανένα βιντεοπαιχνίδι δράσης, με μέτρο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως με τον τρόπο αυτό βελτιώνετε τη χωρική διακριτική ικανότητα της όρασης σας, δηλαδή μπορείτε να διακρίνετε πιο εύκολα κάτι που βρίσκετε μέσα σε πλήθος άλλων.

Πηγή: queen.gr