ΥΓΕΙΑ

ΣΦΕΕ: Σε εξαθλίωση οδηγείται η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων

ΣΦΕΕ: Σε εξαθλίωση οδηγείται η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για τιμολόγηση και rebate

Πάγωμα επενδύσεων, απολύσεις, απόσυρση φαρμάκων από την αγορά: μόνο εικόνα αναπτυξιακού πυλώνα δεν είναι αυτή που περιγράφει για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Υγεία και Επιχειρηματικότητα υπό κατάρρευση».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως είναι η σωρεία λαθών στο δελτίο τιμών φαρμάκων του Αυγούστου -με τον ΣΦΕΕ να κάνει λόγο ακόμα και για πιθανή σκοπιμότητα- και τα συνεχώς καινούρια rebates που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τα οποία προστιθέμενα στο clawback οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό τους.

Απέναντι στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, τις οποίες χαρακτηρίζει «κράτος εν κράτει», ο ΣΦΕΕ αναλαμβάνει νομική δράση, προσφεύγοντας αναγκαστικά, όπως τονίζει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τις θέσεις και τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας παρουσίασαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης του ΣΦΕΕ, Νίκος Κεφαλάς, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, και το μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, Μάριος Κοσμίδης. Τα νομικά θέματα ανέλυσε ο νομικός σύμβουλος του συνδέσμου, Κωνσταντίνος Καλαβρός.

Τα ζητήματα αιχμής που θέτει ο ΣΦΕΕ είναι: με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική μπαίνει σε τεράστιο κίνδυνο η Δημόσια Υγεία και οδηγείται σε αδιέξοδο η επιχειρηματικότητα.

Ελλείψει ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής πρόληψης, το κράτος ρίχνει το βάρος της κάλυψης των εμβολίων και της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων στη φαρμακοβιομηχανία.

Η πολιτεία χωρίς καμία συνεννόηση με τη φαρμακοβιομηχανία αποφασίζει και νομοθετεί σε βάρος της επιχειρηματικότητας, ενώ η συνεχής απαξίωση της έννοιας του δικαίου που παρατηρείται συνοδεύεται από αδιαφάνεια, ασυνεννοησία και μη τήρηση της νομοθεσίας.

Ο κ. Φρουζής στην ομιλία του σημείωσε ότι η κυβέρνηση διακρίνεται από πολιτική ατολμία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας και συνεχίζει την πεπατημένη των οριζόντιων μέτρων, όπως το rebate και το clawback, με γνώμονα τη συγκυριακή επίτευξη αριθμητικών στόχων. Τα πράγματα βρίσκονται σε ακραίο σημείο, τόνισε, με τις εξελίξεις να αναμένονται δραματικές μέσα στην επόμενη διετία και όσο το τοπίο παραμένει θολό. Στην κατάρτιση των προϋπολογισμών των φαρμακευτικών εταιρειών υπάρχουν προβλέψεις για πάγωμα επενδύσεων ή και αποεπενδύσεις, περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας, αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά. Ήδη δεκάδες σκευάσματα έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, τα οποία αφορούν τόσο σε ακριβά όσο και σε φθηνά φάρμακα, είπε ο κ. Φρουζής, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια η απασχόληση στον κλάδο έχει μειωθεί κατά 35%.

«Η υγεία είναι ένας πολύ νευραλγικός τομέας για να "παίζει" και να πειραματίζεται η κυβέρνηση, εξαθλιώνοντας τη χώρα μας επιχειρηματικά, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις στη χώρα μας, μα πάνω από όλα καταδικάζοντας τους Έλληνες πολίτες σε ελλιπή υγεία καθιστώντας τους Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Υπό το πρίσμα αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να διασφαλίσουμε τα στοιχειώδη και βασικά με πρώτο και σημαντικότερο την ίδια τη νομοθεσία», σημείωσε.

Αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, ο κ. Κεφαλάς μίλησε για έναν πολύπλοκο νόμο τιμολόγησης, ο οποίος στο τέλος οδηγεί σε λάθος τιμές, προνομιακή και πελατειακή μεταχείριση, καταπάτηση πατέντων καθώς είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σωστά και όπως ανέφερε «...προκύπτει συνεχής απαξίωση της έννοιας του δικαίου και μη τήρηση της νομοθεσίας με αποτέλεσμα πολλά από τα μέλη του ΣΦΕΕ να έχουν καταθέσει πληθώρα ενστάσεων κατά του Δελτίου Τιμών από 12 Αυγούστου 2014. Προκύπτουν λάθη που σχετίζονται με τη χρήση μη αξιόπιστων πηγών (Euripid), λάθη στη νομική βάση των προϊόντων (πχ πρωτότυπα προϊόντα χωρίς γενόσημα έχουν τιμολογηθεί ως off-patent), λάθη στην αναγωγή των συσκευασιών κ.α.. Κυρίως όμως, το Υπουργείο καταστρατηγεί κατ' εξακολούθηση τον κανόνα τιμολόγησης βάσει του μέσου όρου των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης εφόσον αυτός ακολουθείται μονομερώς και επιλεκτικά μόνο στις περιπτώσεις που οδηγεί σε μειώσεις έχοντας μάλιστα οδηγήσει τις τιμές σε περισσότερους από 270 κωδικούς φαρμάκων κάτω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών, εμποδίζοντας δε, οποιαδήποτε αύξηση κατά παράβαση της σχετικής Κοινοτικής Νομοθεσίας».

Τέλος, ο κ. Κοσμίδης ανέφερε ότι «όλα τα παραπάνω οδηγούν σε έλλειψη σταθερότητας, η οποία σε συνδυασμό με τις αδιαφανείς πρακτικές της κυβέρνησης οδηγούν τόσο τις ελληνικές όσο και τις θυγατρικές των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών σε αποεπένδυση με έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση και εν τέλει στην ανάπτυξη της χώρας μας».

Τα αιτήματα που θέτει ο ΣΦΕΕ προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είναι ο άμεσος επαναπροσδιορισμός του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης στο «ελάχιστο επιτρεπτό όριο» των 2,3 δισ. ευρώ για φαρμακευτικό προϋπολογισμό και 700 εκατ. ευρώ για προϋπολογισμό φαρμάκου στα Νοσοκομεία, προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς μη προβλέψιμες.

Ζητά την αποκατάσταση των λανθασμένων (κάτω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στις 28 χώρες της ΕΕ) τιμών των φαρμάκων και την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Επίσης, το μέγιστο όριο επιστροφής της υπέρβασης από τη φαρμακευτική δαπάνη (clawback) να μην ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014 και να μην υπερβαίνει το 2% του ετήσιου στόχου από το 2015 και μετά, εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση και εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, λέει όχι στα «επιπλέον άδικα rebates, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ και η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να υποστηρίξει».

Διαβάστε επίσης:

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο ΣΦΕΕ για τιμολόγηση και rebate