ΥΓΕΙΑ

Πρακτική εξάσκηση για τον Έμπολα στην ΕΣΔΥ

Πρακτική εξάσκηση για τον Έμπολα στην ΕΣΔΥ

στόχο να διαπιστωθούν τα αντανακλαστικά του συστήματος αναφορικά με την ετοιμότητα και την εγρήγορση σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος Έμπολα, πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη (29/10/2014), μία θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο κτήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Στην εξάσκηση αναμένεται να συμμετάσχουν το Υγειονομικό προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, καθώς και προσωπικό από τους μεγαλύτερους λιμένες και αερολιμένες της χώρας. Παρόντες θα είναι, ακόμη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, οι επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ, καθηγητές Επιδημιολογίας και Λοιμωξιολογίας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το «παρών» να δώσει και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Οι καθηγητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζουν με έμφαση ότι το βάρος της ετοιμότητας, πρέπει να δοθεί στις πύλες εισόδου, λιμάνια και αεροδρόμια και εκεί ακριβώς είναι που θα αξιοποιηθεί το προσωπικό των 30 υγειονομικών, τους οποίους θα προσλάβει το υπουργείο Υγείας. Οι ίδιοι καθηγητές αναφέρουν ακόμη, ότι δεν αποκλείεται να έρθει ύποπτο κρούσμα και στη χώρα μας και για το λόγο αυτό, εκτός από τη γνώση και την ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη ψυχραιμία, ώστε οι υγειονομικοί υπεύθυνοι να αντιδράσουν σωστά και όχι με πανικό. Ο πανικός θεωρείται πως είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε οποιαδήποτε υγειονομική κρίση.

Σε περίπτωση λοιπόν που ενσκήψει τυχόν ύποπτο κρούσμα σε πύλη εισόδου, ο αρμόδιος υπεύθυνος υγειονομικός, θα πρέπει να ενημερώσει το ΕΚΑΒ το οποίο στη συνέχεια θα παραλάβει το περιστατικό για να το κατευθύνει πιθανότατα στο νοσοκομείο Σωτηρία- το οποίο διαθέτει και ΜΕΘ. Στο Αμαλία Φλέμιγκ θα οδηγηθεί το περιστατικό, το οποίο θεωρείται χαμηλής υποψίας, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, μετά την αλλαγή του σχεδιασμού στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Όμως μπορεί οι σχετικές εγκύκλιοι για τις πύλες εισόδου να έχουν εκδοθεί, ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες στις οποίες πράγματι το σύστημα εμφανίζει αργοπορία. Μιλάμε κυρίως για τα νοσοκομεία, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν και αυτά σε ασκήσεις ετοιμότητας και θα πρέπει να ορίσουν την αρμόδια ομάδα (3 με 7 άτομα) που θα είναι υπεύθυνη αποκλειστικά για ύποπτο κρούσμα Έμπολα.

Πηγή: Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις