ΥΓΕΙΑ

5+1 μυστικά για να κοιμάστε σαν πουλάκι!

5+1 μυστικά για να κοιμάστε σαν πουλάκι!

Ο ύπνος είναι βασική ανάγκη του οργανισμού μας και η ποιότητά του επηρεάζει την υγεία, την ψυχολογία και συνολικά την ζωή μας.

Όπως λένε οι επιστήμονες, το να νιώθουμε κουρασμένοι όταν ξυπνάμε το πρωί, δεν θα πρέπει ποτέ να το θεωρούμε φυσιολογικό ή δεδομένο, αλλά να το εκλαμβάνουμε ως ένα καμπανάκι από το σώμα μας πως πρέπει να λάβουμε μέτρα. Δείτε κάποια μυστικά που θα σας κάνουν να απολαμβάνετε την αγκαλιά του Μορφέα, προστατεύοντας έτσι και την καλή λειτουργία του οργανισμού σας.

1. Ακολουθείστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε και πρέπει να κάνετε σε σχέση με την ξεκούρασή σας. Πηγαίνετε κάθε βράδυ για ύπνο την ίδια ώρα και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Έτσι, θα ρυθμίσετε και θα σταθεροποιήσετε το βιολογικό σας ρολόι, βασική προϋπόθεση για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

2. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου
Δεν χρειάζεται παρά ελάχιστον χρόνος για να το κάνετε και, κυριολεκτικά, θα σας ανοίξει τα μάτια! Καταγράψτε κάθε μέρα, για 2 εβδομάδες, τι ώρα πέφτετε για ύπνο και τι ώρα ξυπνάτε, πόσες φορές σηκώνεστε κατά τη διάρκεια της νύχτας, πώς νιώθετε το πρωί που ξυπνάτε καθώς και τι φάγατε πριν κοιμηθείτε καθώς και αν γυμνάζεστε, τι είδους ασκήσεις κάνατε, τι ώρα και για πόση ώρα. Αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, καθώς θα έχετε μπροστά σας έναν "χάρτη" από τις καθημερινές σας συνήθειες και θα εντοπίσετε πιο εύκολα ποιες είναι εκείνες που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο σας.

3. Τι καλύτερο για την φυσική σας κατάσταση από τη γυμναστική. Σημειώστε, όμως, πως αεροβική άσκηση 30 λεπτών αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος για 4 ώρες, εμποδίζοντας τον ύπνο. Στη συνέχεια, καθως η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο. Γιαυτό, προγραμματίστε τι ώρα θα πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ώστε να καταφέρετε να μπείτε σε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να μην αργείτε να κοιμάστε.

4. Ξεχάστε την καφείνη, μετά τις 4 το απόγευμα (και νωρίτερα, αν μπορείτε). Σκεφτείτε πως από τη στιγμή που θα μπει στον οργανισμό σας, η καφείνη μένει για 8 ώρες- επομένως ένας εσπρέσο μετά το βραδινό δεν είναι καλή ιδέα γιατί θα σας κρατήσει σε εγρήγορση για ώρες, στερώντας σας πολύτιμο ύπνο.

5. Βάλτε στο παιχνίδι χαλαρωτικές ευωδιές. Η λεβάντα, το χαμομήλι και το ylang ylang ενεργοποιούν τα κύματα άλφα στην οπίσθια πλευρά του εγκεφάλου, που οδηγούν σε χαλάρωση και βοηθούν στον βαθύ, ξεκούραστο ύπνο. Αναμείξτε, λοιπόν, μερικές σταγόνες από αυτά τα αιθέρια έλαια με νερό σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε το δωμάτιο και τα μαξιλάρια σας.

6. Πάρτε βαθιές ανάσες, μια τεχνική που μειώνει τους σφυγμούς και την πίεση και απελευθερώνει την ενδορφίνη, την ορμόνη της ευτυχίας, προετοιμάζοντάς έτσι το σώμα σας με τον καλύτεορ τρόπο. Πάρτε βαθιά ανάσα για 5 δευτερόλεπτα, μείνετε για 3 δευτερόλεπτα και εκπνεύστε για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 8 φορές και αυξήστε σταδιακά στις 15- σημαντικό είναι, καθώς εισπνέετε να «γεμίζετε» την κοιλιά σας με αέρα και να επνέετε διώχνοντάς τον από το στόμα.

Πηγή: queen.gr