ΥΓΕΙΑ

Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών - Τι διεκδικούν

Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών - Τι διεκδικούν

Με συνθήματα «Όχι στην πολιτική των περικοπών και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, την άδικη φορολόγηση και τη συκοφάντηση και δυσφήμιση του ιατρικού κόσμου», αλλά «Όχι και στην απαξίωση του ΕΣΥ», το οποίο ταλανίζεται από έλλειψη πόρων και αποψίλωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει σήμερα στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, καλώντας όλους τους γιατρούς σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

Τα νοσοκομεία της χώρας θα λειτουργούν σήμερα με προσωπικό ασφαλείας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ έλαβε την απόφαση συμμετοχής στην απεργία, μετά από σχετική απόφαση στις 19 Νοεμβρίου, ζητώντας μεταξύ άλλων:

- Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το ΕΣΥ

- Αποκατάσταση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου του δημόσιου τομέα

- Άμεση αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ προς τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας

- Επαναπρόσληψη των απολυθέντων γιατρών και άμεση στελέχωση του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα

- Αποκατάσταση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των γιατρών

- Δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας

Η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) καλεί σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, στις 10:00 το πρωί, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει πορεία προς τη Βουλή.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) καλεί κι εκείνη με τη σειρά της σε μαζική συμμετοχή των μελών της στην απεργία και τα συλλαλητήρια, υπενθυμίζοντας ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί κορυφαίο πολιτικό γεγονός, «καθώς το επόμενο διάστημα εκπονούνται από την κυβέρνηση νέα μέτρα σε βάρος της κοινωνίας, δήθεν μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Η ανεργία, η φτώχεια, η ανθρωπιστική κρίση, η εξαΰλωση μισθών και συντάξεων, η φορολογική λεηλασία συνοδεύονται από ολοσχερή διάλυση δημόσιων αγαθών, τονίζει η ΟΕΝΓΕ, προσθέτοντας ότι το ΕΣΥ ταλανίζεται από έλλειψη πόρων και αποψίλωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει κατά 22,9% μειωμένες λειτουργικές δαπάνες για Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, πράγμα που σημαίνει σχεδόν πλήρη αδυναμία παροχής υπηρεσιών σε πολίτες που θα βρεθούν στην ανάγκη να απευθυνθούν σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε –ακόμη χειρότερα- ανασφάλιστοι.

Επιπλέον των αιτημάτων που θέτουν οι δύο συνομοσπονδίες η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:

- Ποιοτικό, δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες που ζουν στη χώρα

- Προσλήψεις γιατρών με μόνιμη εργασιακή σχέση

- Αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από τις 8 έως τις 12 Δεκεμβρίου καλεί τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Μετά τα διαγνωστικά κέντρα και τα ιδιωτικά εργαστήρια που ανακοίνωσαν επίσχεση υπηρεσιών Υγείας από την ερχόμενη εβδομάδα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παίρνουν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων στον χώρο της Υγείας.

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) καλεί όλους τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από τις 8 έως τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Καλεί, μάλιστα, τους γιατρούς να μην υπογράψουν το απαράδεκτο –όπως το χαρακτηρίζει- κείμενο της νέας συλλογικής σύμβασης.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ ζητεί άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων, τονίζοντας πως ό,τι εκτελείται, πρέπει να αμείβεται χωρίς νέα κουρέματα.

Ζητεί, επίσης, επαναφορά του ισχύοντος κρατικού τιμολογίου στην αξία της ιατρικής επίσκεψης (20 ευρώ), αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στο 15% του συνολικού προϋπολογισμού, απόσυρση του κειμένου της νέας σύμβασης και διάλογο από μηδενική βάση.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις