ΥΓΕΙΑ

Οι 4 «έξυπνες» τροφές που θα δυναμώσουν τον εγκέφαλο σας

Οι 4 «έξυπνες» τροφές που θα δυναμώσουν τον εγκέφαλο σας

Μπορεί η διατροφή να σας κάνει πιο έξυπνους; Υπάρχουν τροφές που προστατεύουν τον εγκέφαλό σας από τη φθορά του χρόνου, βοηθώντας τον να θυμηθεί και να λειτουργήσει ακόμη κι όταν είστε κουρασμένοι; Επηρεάζονται οι καθημερινές δεξιότητες του εγκεφάλου σας από την κακή και μη ισορροπημένη διατροφή σας;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνει η επιστήμη και συγκεκριμένα σύμφωνα με τα συμπεράσματα πολλών ερευνών παγκοσμίως, η κατανάλωση συγκεκριμένων θρεπτικών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, στην ενίσχυση της μνήμης και της προσοχής , ακόμη και στην προστασία από διάφορες μορφές άνοιας.

Δείτε λοιπόν, ποιες είναι οι 4 πιο ευεργετικές τροφές για τον εγκέφαλό σας και εντάξτε τες στην καθημερινή διατροφή σας!

1. Ψάρια και τροφές πλούσιες σε λιπαρά ωμέγα-3
Η κατανάλωση ψαριών, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί , μπορεί να τονώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, διευκολύνοντας την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ακόμη, σύμφωνα και με τις τελευταίες μελέτες σε κέντρα ιατρικής στην Αμερική, τα ψάρια αυτά μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μπορείτε να καταναλώνετε δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα .

2. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά και γενικότερα τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το πλιγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι, το μαύρο ψωμί είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, (σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί και τα ζαχαρούχα τρόφιμα ,των οποίων η κατανάλωση ανεβάζει και ρίχνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης) . Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενεργείας για τον εγκέφαλό και γι αυτό είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα επίπεδα της στον οργανισμό μας σταθερά.

3. Μούρα, βατόμουρα και μύρτιλλα
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των φρούτων απομακρύνουν τις τοξίνες από τον εγκέφαλο σας, προστατεύοντάς τον . Μάλιστα σύμφωνα με μερικούς μελετητές, τα μούρα βοηθούν στην οικοδόμηση υγιών συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης και βελτιώνεται η μνήμη. Καθημερινά μπορείτε να τα καταναλώνετε και να τα προσθέστε στο γιαούρτι σας, μαζί με λίγη βρώμη, ή δημητριακά για πρωινό ή απογευματινό σνακ.

4. Σοκολάτα
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το γλυκό πειρασμό; Πόσο μάλλον, τώρα που έχετε και μια επιπλέον δικαιολογία για να την καταναλώνετε! Η μαύρη σοκολάτα (με 70% περιεκτικότητα σε κακάο ) μπορεί να γλυκάνει τον εγκέφαλό σας! Είναι μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα ενώ θεωρείται σημαντικός παράγοντας για τη γρήγορη λειτουργία του εγκεφάλου, μιας και αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλό. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε! Η υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας.

Πηγή: queen.gr

Σχετικές ειδήσεις