ΥΓΕΙΑ

Ημερίδα: «Ανθρώπινο Δικαίωμα η Προστασία από τις εξαρτήσεις»

Ημερίδα: «Ανθρώπινο Δικαίωμα η Προστασία από τις εξαρτήσεις»

Ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/12/2014) στη Βουλή, από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και το Υπουργείο Υγείας.

Στην ημερίδα, με θέμα «Ανθρώπινο Δικαίωμα η Προστασία από τις εξαρτήσεις», χαιρετισμό απηύθηναν η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας.

Ομιλητές ήταν οι: Π. Μπεχράκης, Πνευμονολόγος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος, Α. Τσίτσικα Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Διαμαντοπούλου –Παπουτσοπούλου Εθνική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Ε. Σεγρέδου Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α' ΨΝΑ, Ε.Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Χ . Σπηλιωπούλου Καθηγήτρια Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ.

Στα ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία συνθέτουν τη μάστιγα των εξαρτήσεων, αναφέρθηκε ο κ. Σούρλας:

• Μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εξαρτημένο από ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά, κάπνισμα) και από το τζόγο και το διαδίκτυο

• 200.000 πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση

• Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι θάνατοι κάθε χρόνο (15.000 από κάπνισμα, 5.000 από αλκοόλ)

• Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς με νοσήματα που αποδίδονται στις εξαρτήσεις και μόνο από το κάπνισμα νοσηλεύονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000

• Σε περισσότερους από 20.000 ανέρχονται οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών

• Σε 4, 5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες μόνο για το κάπνισμα και τα ναρκωτικά

«Η προστασία από τις εξαρτήσεις, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικές ειδήσεις