ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Με μέτρο η κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων

ΕΦΕΤ: Με μέτρο η κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων

Σε σύσταση για κατανάλωση με μέτρο, πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων, προχώρησε ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ συστήνει:

1. Οι ενήλικες να καταναλώνουν μέχρι 2 πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα και

2. τα παιδιά, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες ν' αποφεύγουν γενικά την κατανάλωσή τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, κατά το προηγούμενο χρόνο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός δηλητηριάσεων από υπερβολική κατανάλωση των πυρήνων του βερίκοκου και του πικραμύγδαλου.

Διευκρινίζει δε ότι «οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο.

Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων που θα καταναλωθεί και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα».

Σχετικές ειδήσεις