ΥΓΕΙΑ

Κουρουμπλής: Με οικονομικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα

Κουρουμπλής: Με οικονομικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα

Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έχει αναγάγει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω νέων μέτρων στον τομέα της Υγείας, εστίασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής,προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους θα καθορίζεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με στόχο την ελάφρυνση των αδύναμων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ «εξετάζονται ήδη οι τεχνικές λεπτομέρειες».

«Επεξεργαζόμαστε τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια η συμμετοχή του κόσμου στα φάρμακα. Δεν είναι δυνατόν εγώ να πληρώνω την ίδια συμμετοχή με έναν άνεργο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η συμμετοχή μπορεί να φτάνει και στο 80%», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κ. Κουρουμπλής άσκησε σκληρή κριτική στους προκατόχους του, υπογραμμίζοντας ότι «Η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια έφθασε από το 12% στο 34% και ο κόσμος πλήρωσε 300 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν την επιλογή να μεταφέρουν το κόστος αυτό στη φαρμακοβιομηχανία μέσω clawback. Το φορτώσανε όμως στον κόσμο», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φορολόγηση των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.

«Να φορολογηθούν οι πολυεθνικές οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια παρά τους μεγάλους τζίρους δεν παρουσίαζαν κέρδη», σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε μάλιστα, τέλος, σε συγκεκριμένη υπόθεση πολυεθνικής, στην οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ, ζητώντας από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να κάνουν το καθήκον τους ώστε να εισπραχθεί το ποσό.

Σχετικές ειδήσεις