ΥΓΕΙΑ

«Σύγχρονη θεραπευτική επιλογή η ιατρική κάνναβη»

«Σύγχρονη θεραπευτική επιλογή η ιατρική κάνναβη»

Η ιατρική κάνναβη μπορεί να αποτελέσει σύγχρονη θεραπευτική επιλογή, για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, ακόμα και ιδιαιτέρως σοβαρών, τόνισαν επιστήμονες της Κίνησης Νόμιμης Εφαρμογής Ιατρικής Cannabis «Ίαμα», σε σχετική εκδήλωση την Παρασκευή 17 Απριλίου, στην ΕΣΗΕΑ.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι πλέον υπάρχουν αρκετά στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η χρήση θεραπευτικής κάνναβης δεν βοηθά μόνο ως αναλγητικό, αλλά έχει μια ευρεία γκάμα θεραπευτικών δράσεων σε ολόκληρο το σώμα.

Όπως εξήγησε ο ειδικευμένος στη Νευρολογία - Ψυχιατρική, Γ. Οικονομόπουλος, «η χρήση της βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση», ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν από το 1974 μελέτες και επιστημονικές εργασίες «για την ευεργετική δράση της στον καρκίνο και τη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων». Επίσης είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των κανναβινοειδών στις παθήσεις των ματιών όπως το γλαύκωμα.

Οι γιατροί τόνισαν ότι η θεραπευτική χρήση της κάνναβης είναι ένα ταμπού που έχει σπάσει σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, κυρίως στην Αμερική. «Η επιστημονική αποκάλυψη ότι ο οργανισμός μας παράγει τα δικά του κανναβινοειδή που ονομάζονται "ενδοκανναβιδοειδή" ανάγκασε και τους πιο δύσπιστους να συνειδητοποιήσουν ότι οι ιδιότητες των ουσιών αυτών είναι τόσο ευεργετικές για τον οργανισμό, όσο και τα "φυτοκανναβινοειδή" τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον θεραπευτικά σε πολλές χώρες του κόσμου» ανέφερε ο κ. Οικονομόπουλος.

Ο γιατρός Α. Λουπασάκης πρόσθεσε ότι «ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα, αλλά και βιταμίνες που περιέχονται σε αυτές, το περπάτημα, το μασάζ, αλλά και πιέσεις σε σημεία βελονισμού, μπορούν να ενεργοποιήσουν σε κάποιο βαθμό το δικά μας κανναβινοειδή».

Αναφερόμενος στην αξία των κανναβιδοειδών επισήμανε ότι «μας βοηθούν στην αυτοθεραπεία, αποτελούν το ξύπνημα του οργανισμού μας και είναι τα "άλλα" δικά μας παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη».

Τέλος, ο κ. Οικονομόπουλος επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν επισκέψεις και ενημερώσεις στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης αλλά και στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας για τα νεότερα δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν στο θέμα της θεραπευτικής κάνναβης, ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητη την αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να διώκονται οι ασθενείς που κάνουν ανακουφιστική χρήση».

Σχετικές ειδήσεις