ΥΓΕΙΑ

Ανυποψίαστα θύματα του ιού HPV οι άνω των 50

Ανυποψίαστα θύματα του ιού HPV οι άνω των 50

Ανυποψίαστα απέναντι στην απειλή του ιού HPV αποδεικνύονται τα άτομα μέσης ηλικίας, τα οποία έχουν αρχίσει να γίνονται τα νέα «αγαπημένα» θύματα του ιού των κονδυλωμάτων, που είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Οι τελευταίες στατιστικές μελέτες, αλλά και οι επισκέψεις στα αφροδισιολογικά ιατρεία, επιβεβαιώνουν ότι έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων του ιού HPV, που τις περασμένες δεκαετίες έδειχνε την προτίμησή του στα άτομα νεαρής ηλικίας (με αποκορύφωμα γύρω στην ηλικία των 25 ετών).

Όπως διαπιστώνεται, οι άνω των 50 δεν εγκαταλείπουν το σεξ όπως έκαναν παλαιότερα. Αντιθέτως, επιδιώκουν να μένουν σεξουαλικά ενεργοί μέχρι τα γεράματά τους. Πρόσφατη βρετανική έρευνα αποκάλυψε χαρακτηριστικά ότι το 80% των ατόμων ηλικίας 50 έως 90 ετών παραμένει σεξουαλικά ενεργό. Ωστόσο, τα άτομα αυτά τείνουν να εγκαταλείπουν τις «safe sex» πρακτικές, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα απέναντι στον απειλητικό ιό HPV. Είναι γεγονός ότι πολλές γυναίκες, όταν περάσουν στην εμμηνόπαυση, θεωρούν ότι η χρήση προφυλακτικού παύει να είναι απαραίτητη καθώς δεν τίθεται θέμα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Την ίδια στιγμή, οι άντρες της ίδιας ηλικίας φοβούνται ότι το προφυλακτικό μπορεί να εντείνει θέματα στυτικής δυσλειτουργίας και τείνουν να το εγκαταλείπουν.

Επιβαρυντικό ρόλο παίζει και ο αυξημένος αριθμός διαζυγίων στις ηλικίες αυτές, η τάση νέων γνωριμιών μέσω online dating, καθώς και η γενικότερη απελευθέρωση των ερωτικών πρακτικών τη σύγχρονη εποχή (συχνές εναλλαγές συντρόφων, συνευρέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, συνευρέσεις μεταξύ πολλών ατόμων, κτλ).

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης απέναντι στον ιό HPV περιλαμβάνει οπωσδήποτε τη χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, παρά το γεγονός ότι δεν προστατεύει 100%, αφού δεν καλύπτει ούτε όλη τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ιός HPV δεν μεταδίδεται μονάχα με τη σεξουαλική διείσδυση, αλλά και με την τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα, όπως sex toys, εσώρουχα, πετσέτες, σεντόνια, κτλ. Σημαντική είναι επίσης η αποφυγή μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια ξυρίσματος η αποτρίχωσης της περιγεννητικής περιοχής, η αυτοεξέταση/αυτοψηλάφηση μπροστά σε καθρέφτη με δυνατό φως για τυχόν δερματικές βλάβες που μοιάζουν με «ελιές), καθώς και η εξέταση/ψηλάφηση της περιγεννητικής περιοχής του ερωτικού συντρόφου.

Capture

Τίποτα φυσικά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική δερματολογική και αφροδισιολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές). Στο πλαίσιο του ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου, συστήνεται και HPV test, το οποίο δείχνει εγκαίρως τη μόλυνση HPV, σε αντίθεση με το καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ που τη δείχνει μόνον όταν έχει φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Το τεστ ΠΑΠ και το HPV test συστήνεται να εφαρμόζονται και από τα δύο φύλα. Στην περίπτωση των ανδρών, τα δύο τεστ εφαρμόζονται για την ανίχνευση βλαβών στον πρωκτό, την ουρήθρα και το στόμα.

Σε περίπτωση διάγνωσης δερματικών κονδυλωμάτων, η πλέον σύγχρονη θεραπεία βασίζεται σε εξελιγμένο Laser CO2 που επιτρέπει την εξάλειψη των βλαβών άμεσα, ανώδυνα, χωρίς να αφήνει σημάδια ή ουλές. Αρκεί μόνο μία συνεδρία για να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές), και το δέρμα να ανακτήσει το χρώμα και την υφή που είχε πριν την μόλυνση HPV. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας (ηλεκτροκαυτηρίαση), η θεραπεία με Laser CO2 καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση των βλαβών, χωρίς να καταστρέφει τον γύρω φυσιολογικό ιστό και χωρίς να αφήνει σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες.

Οι ασφαλείς πρακτικές στο σεξ, η ολοκληρωμένη πρόληψη, η αναλυτική εξέταση και η λεπτομερειακή θεραπεία σε εξειδικευμένα αφροδισιολογικά ιατρεία αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, που τα τελευταία χρόνια απειλούν περισσότερο από ποτέ τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το stopkondylomata.com ή παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
www.tzermias.gr