ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε για να μάθετε να διαβάζετε

Διαβάστε για να μάθετε να διαβάζετε

Πληροφορίες από το Διαδίκτυο

Είναι άμεσο, γρήγορο, εύκολο, δωρεάν και πολύ λογικό να αναζητά κανείς πληροφορίες στο διαδίκτυο, ακόμα και για ιατρικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, συχνά οι «ιατρικές» πληροφορίες εμφανίζονται – κυριολεκτικά – μπροστά του.

Ας είναι τουλάχιστον ιατρός

Μόνο αν προέρχονται από μια έγκυρη κι αξιόπιστη πηγή, όπως είναι τα sites ιατρικών ενώσεων, μεγάλων ιατρικών οργανισμών ή, τουλάχιστον, επωνύμων ιατρών της σχετικής ειδικότητας. Ακόμα κι αν η πληροφόρηση προέρχεται από κάποιο κατά τεκμήριο έγκυρο ιατρικό site, δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ιατρό της ανάλογης ειδικότητας και δεν πρέπει να οδηγεί τον αναγνώστη-ασθενή σε αποφάσεις – ακόμα κι αν αυτές δείχνουν εκ πρώτης όψεως ακίνδυνες. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι ακόμα και στο site ενός ιατρού, η ενημέρωση είναι γενική και ποτέ δεν προτείνονται λύσεις παρά μόνο όταν υπάρξει ασφαλής εξατομικευμένη διάγνωση.

Ευρυαγγείες και Κιρσοί και Ανακρίβειες

Untitled2

Στο διαδίκτυο, οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται με μία αλοιφή. Δεν εξαφανίζονται, κρύβονται.

Το ίδιο το προϊόν εξηγεί ότι κάνει ένα μακιγιάζ διαρκείας στην περιοχή κι απλά οι ευρυαγγείες δεν φαίνονται.

Σκεφτείτε. Ακόμα και για τις απλά αντιαισθητικές ευρυαγγείες, η διάγνωση προβλέπει λήψη λεπτομερούς Ιστορικού και κλινική εξέταση. Ακολουθεί triplex φλεβών, για να αποκλειστεί παρουσία φλεβικής ανεπάρκειας, κι αιμοδυναμικός έλεγχος που είναι απαραίτητος για το σχεδιασμό της θεραπείας. Μόνο τότε ο ιατρός δύναται να προτείνει στον ασθενή του θεραπεία.

Στο διαδίκτυο, οι κιρσοί φεύγουν με ένα «θαυματουργό» χάπι. Δεν φεύγουν !!!

Γιατί οι κιρσοί είναι τμήματα φλεβών στα οποία το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά. Σκεφτείτε ότι η σύγχρονη αγγειοχειρουργική θεωρεί ως πλέον ενδεδειγμένη λύση τον εσωτερικό αποκλεισμό των φλεβών που πάσχουν ώστε η κυκλοφορία του αίματος να γίνεται από άλλες, υγιείς φλέβες. Κι είναι περισσότερο από προφανές ότι οι κιρσοί ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ με ένα «θαυματουργό» χάπι.

Και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ?!

Στο διαδίκτυο έχετε τουλάχιστον μια πρώτη εντύπωση για το ποιος λέει τι. Το ίδιο το site όπου αναζητείτε πληροφορίες, σας δίνει μια εικόνα για την εγκυρότητά του. Π.χ. μπορείτε να δείτε στο site ενός αγγειοχειρουργού πού έχει σπουδάσει, πού έχει εργαστεί, φωτογραφίες από τις επεμβάσεις του. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπου… όποιος θέλει γράφει ό,τι θέλει. Έτσι συντηρούνται μύθοι κι ανακρίβειες όπως «Οι κιρσοί πρέπει να ωριμάσουν πριν εγχειριστούν», «Οι κιρσοί ξαναφυτρώνουν», «Χρειάζεται μέθη ή επισκληρίδιος για να γίνει επέμβαση κατά των κιρσών» ή «Χρειάζεται ολιγόωρη παραμονή στην κλινική».

Έγκυρη ενημέρωση

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr

Ο Αθανάσιος Σιάφακας είναι στρατιωτικός Ιατρός, θεωρείται κορυφαίος στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Ακόμα, είναι ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργοί, πλαστικοί, δερματολόγοι) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου..

Μάθετε τα πάντα για τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς κι όλες τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων στο www.veincenter.gr.