ΥΓΕΙΑ

«Πήγαινε γυρεύοντας, είναι σιχαμένος»: Βγάλε την ετικέτα από τη ζωή σου!

«Πήγαινε γυρεύοντας, είναι σιχαμένος»: Βγάλε την ετικέτα από τη ζωή σου!

Ετικέτες. Τις «κολλάμε» κάθε μέρα σε ανθρώπους που γνωρίζουμε καλά ή και ελάχιστα. Στις έχουν κολλήσει και εσένα και τις έχεις κολλήσει και εσύ.

Δυστυχώς, όμως, συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε τον πόνο που αυτές οι ετικέτες μπορούν να προκαλέσουν σε έναν άνθρωπο και αυτό είναι κάτι που εγώ κατάλαβα καλά όταν ένας πολύ καλός μου φίλος κόλλησε πριν από μερικούς μήνες τον Ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας, γνωστό και ως HIV.

Πώς είναι να ζει κανείς με τον HIV; Δύσκολα, κυρίως εξαιτίας με τον τρόπο που ο κοινωνικός σου περίγυρος σε αντιμετωπίζει.

Όταν ο φίλος μου κόλλησε AIDS και μαζί με αυτό δεκάδες ετικέτες!

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είδα τον φίλο μου να βυθίζεται στην κατάθλιψη, να χάνει από τη ζωή του «φίλους», να χάνει τη δουλειά του, να χάνει μια σχέση.

Ναι, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV πρέπει ανάμεσα σε όλα όσα αντιμετωπίζουν να υπομείνουν καθημερινά και τις ετικέτες που τους «κολλάνε». Ετικέτες που τους δυσκολεύουν τη ζωή και τους απομονώνουν.

Όχι, το AIDS δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα

«Σιχαμένος», «μελλοθάνατος», «ανώμαλος» και «πήγαινε γυρεύοντας», είναι μόνο μερικές από αυτές.

Όχι, το AIDS δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο και το να πιει κάποιος νερό ή να φάει από πιάτο ατόμου με AIDS ενέχει πρακτικά μηδενικό κίνδυνο. Ωστόσο, είδα ανθρώπους, είδα «κολλητούς» να αλλάζουν θέση στην καφετέρια όταν άκουγαν για το πρόβλημα υγείας του φίλου μου.

Ας το ξεκαθαρίσουμε: Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του AIDS είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Εγώ αποφάσισα να «βγάλω τις ετικέτες» από τον καλό μου φίλο και ξεκίνησα μια εκστρατεία προκειμένου να ενημερώσω τον περίγυρό μας για τους τρόπους μετάδοσης του ιού.

«Βγάλε την ετικέτα» μαζί με το Κέντρο Ζωής

Αυτός είναι ο σκοπός της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Κέντρου Ζωής.

Αν θέλεις να βγάλεις και εσύ αυτές ετικέτες μπορείς να χρησιμοποιήσεις το facebook, όχι για να κάνεις «like» αλλά για να γίνεις «angry». Γιατί αυτές οι ετικέτες τελικά μας ενοχλούν, μας κινητοποιούν, μας θυμώνουν!

Untitled copy

«Αngry» μέχρι να φύγει και η τελευταία ετικέτα!

Πρωταγωνιστές της καμπάνιας είναι δύο άνθρωποι που έχουν δεχτεί πολλές ετικέτες στη ζωή τους.

https://www.youtube.com/watch?v=2vAOvDRNh9w

Η Τζένη Μπαλατσινού και ο Θοδωρής Μαραντίνης που μέσα από δύο βίντεο πέταξαν από πάνω τους τις ετικέτες και έδωσαν το έναυσμα για να κάνουμε το ίδιο και με τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV.

https://www.youtube.com/watch?v=DmO2qyvPuj0

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε στο facebook του Κέντρου Ζωής και να πατήσουμε «angry» μέχρι να φύγει και η τελευταία ετικέτα!

Εγώ το έκανα για τον φίλο μου. Εσύ για ποιον θα το κάνεις;