ΥΓΕΙΑ

Αντιμετωπίστε την κήλη ανώδυνα με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών

Αντιμετωπίστε την κήλη ανώδυνα με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών

O Γενικός ΧειρουργόςDr. Σπυρόπουλος Κ. Χαράλαμπος μας ενημερώνει για το τι είναι η κήλη, ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Επίσης εξηγεί ότι η αποκατάσταση κηλών λαπαροσκοπικά είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία, αναίμακτη, με μετεγχειρητικό πόνο σχεδόν μηδαμινό και με ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης ή κίνδυνο υποτροπής.

Η κήλη είναι ένα “εξόγκωμα” που προβάλλει κάτω από το δέρμα και οφείλεται στην είσοδο περιεχομένου της κοιλίας (συνήθως λίπος και τμήμα εντέρου), μέσω του χάσματος που έχει δημιουργηθεί σε ένα ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Οποιαδήποτε κατάσταση αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως ο έντονος βήχας, η δυσκοιλιότητα, η υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες και η εγκυμοσύνη στις γυναίκες, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κήλης.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές κήλης;

Βουβωνοκήλη. Είναι η πιο συχνή κήλη, συναντάται κυρίως σε άντρες και εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ κορμού και μηρού.

Ομφαλοκήλη. Εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού και είναι αρκετά συχνή, ιδίως στις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη.

Μηροκήλη. Εντοπίζεται στον άνω τμήμα του μηρού (σε χαμηλότερη θέση από τη βουβωνοκήλη) και πιο συχνά στις γυναίκες.

Επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής. Βρίσκεται στη μέση γραμμή του κοιλιακού τοιχώματος, μεταξύ ομφαλού και στέρνου.

Μετεγχειρητική κήλη. Ονομάζεται η κήλη που αναπτύσσεται επί της τομής μίας παλαιάς χειρουργικής επέμβασης.

Κήλη των αθλητών (σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών). Απαντάται σε άτομα με έντονη και συνεχή αθλητική δραστηριότητα και προκαλείται από τη σταδιακή αποδυνάμωση του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού σωλήνα (μεταξύ μηρού και κατώτερης κοιλίας), γεγονός που δίνει γένεση σε έντονο πόνο κατά την άσκηση (ακόμη και επί απουσίας επίσημης κήλης).

Τι συμπτώματα δημιουργεί η κήλη;

Τα συμπτώματα της κήλης ποικίλουν και περιλαμβάνουν κυρίως ενόχληση, πόνο και τοπική διόγκωση. Η πιο επικίνδυνη κατάσταση που σχετίζεται με την κήλη είναι η περίσφιξη του περιεχομένου της. Η επιπλοκή αυτή θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του οργάνου που υπάρχει εντός της κήλης, γεγονός που μπορεί να αποβεί καταστροφικό (π.χ. νέκρωση εντέρου).

Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη;

O μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της κήλης, για την πρόληψη εμφάνισης επιπλοκών, είναι η χειρουργική διόρθωση. H κλασική ανοικτή χειρουργική μέθοδος περιλαμβάνει μία τομή στο σημείο της κήλης και ακολούθως την αποκατάστασή της με την τοποθέτηση ενός συνθετικού υλικού που λέγεται πλέγμα.

Η επανάσταση στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι η ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση (λαπαροσκοπική μέθοδος). Η επέμβαση διεξάγεται μέσα από μικροτομές χιλιοστών, από όπου εισάγεται το υψηλής ευκρίνειας οπτικό λαπαροσκόπιο (κάμερα) και τα χειρουργικά εργαλεία. Με μικροχειρουργική τεχνική ανατάσσεται η κήλη και το αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα ενισχύεται με τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος.

Επί βουβωνοκήλης, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική που προτείνεται είναι η εξωπεριτοναϊκή τεχνική (τεχνική TEP), που θεωρείται η πλέον ασφαλής μέθοδος αποκατάστασης καθώς η επέμβαση διενεργείται χωρίς επαφή με τα σπλάγχνα της κοιλίας. Η μέθοδος είναι ιδανική και για την αντιμετώπιση της αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης, αφού και οι δύο πλευρές προσεγγίζονται χρησιμοποιώντας τις ίδιες τομές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής των κηλών;

- Είναι αναίμακτη

- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μηδαμινός

- Εξασφαλίζει ταχύτατη ανάρρωση (ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την ίδια ημέρα) και άμεση επιστροφή στην εργασία

- Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

- Έχει ελάχιστο κίνδυνο υποτροπής

Σπυρόπουλος Κ. Χαράλαμπος MD, PhD, aFACS

Λαπαροσκόπος – Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Έχει εξειδικευθεί σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος στη Γερμανία.

Ιατρείο: Λεωφόρος Πεντέλης 2, Χαλάνδρι, Αθήνα

Ωράριο Ιατρείου: Δευτέρα - Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 – 21.00

Web: www.esurgery.gr

Τηλ.: 210 6833193, Κιν.: 6944 452148 / 6974 442706, Email: info@esurgery.gr