ΥΓΕΙΑ

Σχέδιο απόδοσης των 4,44 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ για τις πληρωμές των παρόχων του ΕΟΠΥΥ

Σχέδιο απόδοσης των 4,44 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ για τις πληρωμές των παρόχων του ΕΟΠΥΥ

Όριο ασφαλείας, η απόδοση να φτάσει το 90%

Το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, συμφωνήθηκε σε ευρείας σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (19/01/2017) στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας για το 2017 υπολογίζονται σε 4,440 δισ. ευρώ –για την ακρίβεια, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 έχουν εγγραφεί 4,323 δισ. ευρώ έσοδα στον ΕΟΠΥΥ από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο ΕΟΠΥΥ στηρίζεται στην ομαλή ροή της απόδοσης των εισφορών, δεδομένης και της μειωμένης χρηματοδότησης φέτος από τον τακτικό προϋπολογισμό, ώστε να είναι σε θέση να εξοφλεί χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις τους παρόχους. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει εκπονήσει πλάνο πληρωμών για το νέο έτος και προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό στο ακέραιο, αποφασίστηκε στη σύσκεψη η πλήρης απόδοση των προϋπολογισθέντων ασφαλιστικών εισφορών κατά το 2017. Όριο ασφαλείας για τον ΕΟΠΥΥ είναι η απόδοση να φτάσει τουλάχιστον το 90%, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία του 2016, έτος κατά το οποίο η απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, το 2016 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης συνολικά 4,125 δισ. ευρώ, έναντι 3,46 δισ. ευρώ το 2015 και 3,34 δισ. ευρώ το 2014.

Η ενισχυμένη απόδοση των εισφορών, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες όπως η πληρωμή ληξιπρόθεσμων από την υποδόση του προγράμματος με τους δανειστές, επέτρεψε την ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Στο τέλος του 2016, τα ληξιπρόθεσμα είχαν μειωθεί κατά 700 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. Επιπλέον, ο νέος τρόπος εκκαθάρισης τον οποίο εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους μήνες, συμβάλλει ώστε να μην συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους.

Παράλληλα, αυξήθηκε η ροή των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ποσό το οποίο ξεπέρασε τα 580 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις