ΥΓΕΙΑ

Σε συναγερμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη γρίπη των πτηνών

Σε συναγερμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη γρίπη των πτηνών

Προσεκτική παρακολούθηση στην εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε πτηνά και πουλερικά συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε όλες τις χώρες. Τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων σε ανθρώπους, θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον ΠΟΥ: «Δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια».

Από τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά 40 χώρες έχουν αναφέρει νέες εμφανίσεις του υψηλής παθογένειας ιού της γρίπης των πτηνών σε πτηνά και πουλερικά. «Η ταχεία γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων αυτών και ο αριθμός των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν ταυτόχρονα έχουν θέσει τον ΠΟΥ σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε η διευθύντρια του Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν.

Στην Κίνα, παρατηρήθηκε «αιφνίδια και κατακόρυφη αύξηση» των κρουσμάτων στον άνθρωπο του ιού H7N9 από το Δεκέμβριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι υπήρξε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Πάντως, δεν έχει εντοπισθεί συστηματική μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, σημείωσε η Μάργκαρετ Τσαν.

Σχετικές ειδήσεις