Υπουργείο Υγείας: «Χρυσό Βατόμουρο» στη ΝΔ για την ερώτηση σχετικά με το ΕΚΑΒ

Υπουργείο Υγείας: «Χρυσό Βατόμουρο» στη ΝΔ για την ερώτηση σχετικά με το ΕΚΑΒ

«Κι αν ο Οδυσσέας δεν "εξώκειλε" στην Ανθεμόεσσα, μαγεμένος από τον ήχο των Σειρήνων, οι σειρήνες των νέων ασθενοφόρων δεν ηχούσαν, καθώς οι "μνηστήρες" δεν τα έβρισκαν στη μοιρασιά των προικιών»...

Με ποιητική... διάθεση και έντονες δόσεις ειρωνείας απαντά η Αριστοτέλους στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση τη Δευτέρα (23/01/2017) στη Βουλή, για το στόλο των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Αρχικά, το υπουργείο Υγείας χρίζει υποψήφια τη Νέα Δημοκρατία, για Χρυσό Βατόμουρο Κωμωδίας. «Η ερώτηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κακόγουστη διασκευή της ελληνικής ταινίας "Φωνάζει ο Κλέφτης"» σημειώνει.

Στη συνέχεια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται στον πολύπαθο διαγωνισμό προμήθειας ασθενοφόρων, ο οποίος είχε προκηρυχθεί το 2007, όμως λόγω αλλεπάλληλων ενστάσεων δεν ολοκληρωνόταν, ως εξής: «Ερωτά για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ η Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας ασθενοφόρων το 2007, ο οποίος διαγωνισμός περιπλανιόταν ως άλλος Οδυσσέας για 10 περίπου χρόνια στα συρτάρια των αρμοδίων. Κι αν ο Οδυσσέας δεν "εξώκειλε" στην Ανθεμόεσσα, μαγεμένος από τον ήχο των Σειρήνων, οι σειρήνες των νέων ασθενοφόρων δεν ηχούσαν, καθώς οι "μνηστήρες" δεν τα έβρισκαν στη μοιρασιά των προικιών».

Ο διαγωνισμός αφορούσε στην προμήθεια 186 συνολικά ασθενοφόρων. Το πρώτο σκέλος για 90 ασθενοφόρα με αντίτιμο 48.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, τονίζει το υπουργείο Υγείας, το περασμένο φθινόπωρο και τα νέα ασθενοφόρα έχουν ήδη παραδοθεί στο σύνολό τους στις περιφέρειες για τις οποίες προορίζονταν. Ως προς το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια 96 ασθενοφόρων, το υπουργείο διευκρινίζει πως ακυρώθηκε, καθώς το αντίτιμο ήταν 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ οι προδιαγραφές ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές του πρώτου σκέλους.

Από τον Οκτώβριο του 2015, το ΕΚΑΒ έχει προμηθευτεί:

- 90 καινούρια ασθενοφόρα με την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος διαγωνισμού.

- 9 ασθενοφόρα, με ελάχιστα χιλιόμετρα (1.000 – 9.000 χλμ.) από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- 3 καινούρια ασθενοφόρα, δωρεά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

- 2 καινούρια ασθενοφόρα, δωρεά της Ελβετικής Πρεσβείας.

- 1 καινούριο ασθενοφόρο, δωρεά της Αυστριακής Πρεσβείας.

- 2 καινούρια ασθενοφόρα, δωρεά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

- 1 καινούριο ασθενοφόρο, δωρεά του Δήμου Σικυωνιών.

Επίσης, έχουν παραχωρηθεί από Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους, 61 μεταχειρισμένα, πλήρως λειτουργικά ασθενοφόρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη, η οποία αφορά σε 2 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα. Επίσης, στη διαδικασία έκδοσης έγκρισης σκοπιμότητας βρίσκεται νέος διαγωνισμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος αφορά στην προμήθεια 233 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων. Ο αριθμός των οχημάτων που τελικά θα αγορασθούν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και από την εξέλιξη των επαφών με γνωστό ίδρυμα για τη δωρεά 145 οχημάτων.

«Το σύνολο λοιπόν ανέρχεται στα 404 ασθενοφόρα, 334 ολοκαίνουρια και 70 μεταχειρισμένα οχήματα. Καλό θα ήταν λοιπόν, οι 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση, να τη μετατρέψουν σε επίκαιρη ώστε να μην απαντηθεί γραπτώς, αλλά εντός της Βουλής. Να μην παραλείψουν βέβαια να προσκομίσουν και τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ για την ανανέωση του στόλου του, επί των δικών τους κυβερνήσεων, ώστε να μπορεί να γίνει και η σύγκριση. Υπενθυμίζεται στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι οι ερωτήσεις έχουν σκοπό τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και όχι την προάσπιση συγκεκριμένων συμφερόντων. Οι πληροφοριοδότες τους, προφανώς απορροφημένοι από τον καημό τους, λόγω απώλειας των προνομίων τους, αγνοούν βασικές πληροφορίες τις οποίες θα έπρεπε να γνωρίζουν, με συνέπεια να εκθέτουν τους βουλευτές του κόμματος, στο οποίο ανήκουν» καταλήγει το υπουργείο Υγείας.