ΥΓΕΙΑ

Προσφυγικό: Πάνω από 30.000 εμβολιασμοί σε παιδιά

Προσφυγικό: Πάνω από 30.000 εμβολιασμοί σε παιδιά

Κάρτα εμβολιασμού στα προσφυγόπουλα

Την έκθεση παρακολούθησης των εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών, από το Μάρτιο του 2016 μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου 2017, έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Το Πρόγραμμα Εμβολιασμών προτεραιότητας υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας. Οι εμβολιασμοί οργανώθηκαν στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών, με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού.

Το πρόγραμμα περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν περισσότερα από 30.000 εμβόλια. Η εκτιμώμενη εμβολιαστική κάλυψη (με την πρώτη δόση εμβολίου) των παιδιών της κατάλληλης για το κάθε εμβόλιο ηλικίας είναι: 83% για Ιλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα, 82% για Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδα, 76% για Πνευμονιόκοκκο, 75% για Αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b (Hib), 79% για Ηπατίτιδα Β. Όσα παιδιά εμβολιάστηκαν, έλαβαν κάρτα εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθεί η περεταίρω συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού.

KARTA EMBOLIASMOY

Η παραπάνω εμβολιαστική κάλυψη αφορά τις εξορμήσεις εμβολιασμών που έγιναν στην Ελλάδα και προστίθεται στην προϋπάρχουσα κάλυψη στις χώρες προέλευσης/διέλευσης, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF είναι μέτρια έως σχετικά καλή.

Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, δήλωσε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να κοινοποιήσω την έκθεση της Ομάδας Εργασίας για την εποπτεία και το συντονισμό της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων. Είναι φανερό ότι επιτελείται ένα τιτάνιο έργο. Είναι, επίσης, φανερός ο επιστημονικός και υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Η έκθεση πιστοποιεί την επιτυχία της καμπάνιας εμβολιασμού και αποδεικνύει την ανευθυνότητα και τον υποβολιμαίο χαρακτήρα των ξενοφοβικών κραυγών, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη γενική εικόνα αποδοχής από την ελληνική κοινωνία της συμμέτοχης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις κοινωνικές διαδικασίες, και στη σχολική.

Είναι σαφές πως δεν εφησυχάζουμε και είμαστε σε καθημερινή επαγρύπνηση για να επιτελούμε το καθήκον της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Εξίσου σαφής είναι και η πεποίθησή μας ότι η πλήρης και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και μεταναστών, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ευχαριστώ την Ομάδα Εργασίας, την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους Διεθνείς Οργανισμούς που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος μέχρι τώρα».

Σχετικές ειδήσεις