ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα εμβόλια σώζουν ζωές

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα εμβόλια σώζουν ζωές

Την καθοριστική σημασία των εμβολιασμών για την προστασία της δημόσιας ζωής αναδεικνύει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με σειρά δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού 24 – 30 Απριλίου 2017.

Το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, υπό το σύνθημα «Τα εμβόλια σώζουν ζωές – Ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες», παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη (25/04/2017) ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αγάπιος Τερζίδης, η αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η υπεύθυνη Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεανώ Γεωργακοπούλου.

Τις επόμενες δύο ημέρες, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης, στην Αθήνα, και ώρες 10:00-16:00 και θα ενημερώνει τους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών. Η αντίστοιχη δράση, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, τη Δευτέρα (24/04/2017).

emboliasmoi keelpno

Όπως τονίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει, ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών ενώ εκατομμύρια ανθρώπων προστατεύθηκαν από ασθένειες. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.

Η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα. Η ευρωπαϊκή ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού. Οι πρόσφατες επιδημίες που εμφανίστηκαν τονίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ελέγξουν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Η ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού αποτελεί μέτρο ζωτικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι εμβολιασμός δεν αφορά μόνον τα παιδιά. Επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε εφήβους έχει ως στόχο την προστασία τους σε βάθος χρόνου. Τα εμβόλια παρέχουν προστασία και στους ενήλικες, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ηλικίας τους, του επαγγέλματός τους, του τρόπου ζωής τους ή της κατάστασης υγείας τους.

Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα). Για τους λόγους αυτούς, συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με στόχο την προστασία των ίδιων και των νοσηλευόμενων ασθενών.

Όσον αφορά στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει: οργανώθηκαν εμβολιασμοί στα παιδιά που μένουν σε χώρους διαμονής προσφύγων/μεταναστών ενώ εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμού προτεραιότητας, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας. Το πρόγραμμα περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα και χορηγήθηκαν περισσότερες από 30.000 δόσεις εμβολίων με την μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με έμφαση στη διενέργειά του στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και έχει αποδεδειγμένα υψηλή σχέση κόστους-οφέλους. Οι εμβολιασμοί γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ «Μύθοι και Αλήθειες για τα εμβόλια» ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις