Πόσα λεπτά πρέπει να γυμνάζονται τα άτομα με αρθρίτιδα

Πόσα λεπτά πρέπει να γυμνάζονται τα άτομα με αρθρίτιδα

Επωφελής κρίνεται η άσκηση ακόμα και όταν είναι μικρότερης διάρκειας από την προτεινόμενη από τους επίσημους φορείς για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από αρθρίτιδα.

Τα 150 λεπτά την εβδομάδα που συστήνουν παραδοσιακά οι γιατροί για τη διατήρηση της κινητικότητας και λειτουργικότητας των αρθρώσεων των συγκεκριμένων ασθενών είναι δυνατό να μειωθούν ακόμα και στα 45 λεπτά, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ.

 

«Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από αρθρίτιδα πρέπει να συνεχίσουν να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να είναι ανεξάρτητοι. Ο στόχος όμως των 150 λεπτών την εβδομάδα για ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας είναι συχνά δυσβάσταχτος, αν όχι ακατόρθωτος. Παρότι είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου αλλά και πλήθους σοβαρών ή απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, σύμφωνα με αμερικανικά στατιστικά στοιχεία μόνο το 10% των ανθρώπων κατορθώνουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των θεραπευτών τους. Ωστόσο, ακόμα και μικρότερης χρονικής διάρκειας άσκηση ή φυσιοθεραπεία είναι προτιμότερη από την αδράνεια» σημειώνει ο φυσιοθεραπευτής-χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr