ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: «Εργαλείο» ψυχοθεραπείας και επανένταξης οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ψυχικής Υγείας

Ξανθός: «Εργαλείο» ψυχοθεραπείας και επανένταξης οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ψυχικής Υγείας

Τη στήριξη του υπουργείου Υγείας στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) εξέφρασε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά το χαιρετισμό του στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Υγείας.

Οι ΚΟΙΣΠΕ είναι η πρώτη θεσμοθετημένη μορφή κοινωνικής οικονομίας στη χώρα (ν.2716/1999 για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση) και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας επιτελούν συνδυαστικά ένα διττό ρόλο: θεραπευτικό - αποκαταστασιακό και ταυτόχρονα παραγωγικό-αναπτυξιακό.

«Συνδυάζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα και άρα την κοινωνικό-οικονομική ενσωμάτωση και αποκατάσταση ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, με τη θεραπευτική λειτουργία και την ιδιότητα της Μονάδας Ψυχικής Υγείας που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο Τομέα Ψυχικής Υγείας. Είναι δηλαδή ένα εξαιρετικό "εργαλείο" ψυχοθεραπείας και ταυτόχρονα χειραφέτησης - κοινωνικής επανένταξης» ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός.

Το 2016, το υπουργείο Υγείας χρηματοδότησε με περίπου 1 εκατ. ευρώ τους ΚΟΙΣΠΕ. Ωστόσο, φέτος, η επιδότηση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών θα είναι περιορισμένη. «Δεσμευόμαστε ότι ενδεχόμενο πλεόνασμα του ΚΑΕ 2544 για την ψυχική υγεία θα δοθεί για ενίσχυση στους ΚΟΙΣΠΕ και κατά προτεραιότητα στους νεοϊδρυθέντες» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις