ΥΓΕΙΑ

Instagram: Έτσι θα καταλάβεις αν κάποιος χρήστης έχει κατάθλιψη

Instagram: Έτσι θα καταλάβεις αν κάποιος χρήστης έχει κατάθλιψη

Δείξε μου τις φωτογραφίες σου στο Instagram και το Facebook, να σου πω αν έχεις κατάθλιψη

Αυτό «υπόσχονται» ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υπολογιστή, που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τα σημάδια της συγκεκριμένης ψυχικής πάθησης, αναλύοντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε πρόωρο στάδιο εμφάνισης κατάθλιψης, αυτό αντανακλάται στις φωτογραφίες του. Έτσι, είναι δυνατό -χάρη στους κατάλληλους αλγόριθμους του προγράμματος- να δημιουργηθεί ένα νέου τύπου σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την επερχόμενη κατάθλιψη, το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμη και σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.

Η έως τώρα δοκιμή του προγράμματος με 166 χρήστες και σχεδόν 44.000 φωτογραφίες δείχνει ότι έχει ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 70% στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης, έναντι 42% που έχουν οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί (όχι οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Κρις Ντάνφορθ και Άντριου Ρις των πανεπιστημίων Βερμόντ και Χάρβαρντ αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πληροφορικής "EPJ Data Science".

Η μελέτη δείχνει ότι οι φωτογραφίες των χρηστών με σημάδια κατάθλιψης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να έχουν πιο σκούρα χρώματα (μια ένδειξη αρνητικής ψυχικής διάθεσης), να περιέχουν λιγότερα πρόσωπα και πολλές μοναχικές selfie (μια ένδειξη εσωστρέφειας), να προσελκύουν περισσότερα σχόλια από άλλους χρήστες (όχι πάντα θετικά) και να κάνουν μικρότερη χρήση των διαφόρων φίλτρων.

Όταν γίνεται χρήση φίλτρου, συχνότερα χρησιμοποιείται κάποιο, όπως το Inkwell στο Instagram, που μετατρέπει τις έγχρωμες φωτογραφίες σε ασπρόμαυρες. Αντίθετα οι ψυχικά υγιείς χρήστες προτιμούν φίλτρα όπως το Valencia, που προσδίδουν στις φωτογραφίες ένα πιο ζεστό και φωτεινό τόνο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με κατάθλιψη κάνουν συχνότερες αναρτήσεις φωτογραφιών σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις