Πέτρες στα νεφρά: Με ποιες τροφές θα τις προλάβετε

Πέτρες στα νεφρά: Με ποιες τροφές θα τις προλάβετε

Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του πέτρες στα νεφρά, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως νεφρολιθίαση. Οι πέτρες είναι μικρές, σκληρές μάζες που σχηματίζονται λόγω μειωμένης παραγωγής ούρων ή αυξημένης συσσώρευσης συγκεκριμένων μετάλλων ή αλάτων.

Ορισμένες διατροφικές αλλαγές είναι δυνατό να αποτρέψουν τις πέτρες ή την επανεμφάνιση της νεφρολιθίασης μετά από ένα πρώτο επεισόδιο.

Διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για τις πέτρες στα νεφρά

Η υψηλή πρόσληψη οξαλικού ασβεστίου, πρωτεϊνών και αλατιού καθώς και η αφυδάτωση ή η χαμηλή πρόσληψη υγρών είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν ώστε να σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά.

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε οξαλικό ασβέστιο, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αλεύρι από φαγόπυρο (μαυροσίταρο) μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία λίθων από οξαλικό ασβέστιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr