ΥΓΕΙΑ

Νέες θεραπείες στη μεταμόσχευση μαλλιών στο 25ο παγκόσμιο συνέδριο της ISHRS

Νέες θεραπείες στη μεταμόσχευση μαλλιών στο 25ο παγκόσμιο συνέδριο της ISHRS

Οι κορυφαίοι ειδικοί στη μεταμόσχευση μαλλιών συζήτησαν τις νέες θεραπείες και τις τελευταίες τάσεις στη μεταμόσχευση μαλλιών στο 25ο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (International Society of Hair Restoration Surgery - ISHRS που διεξήχθη στις 4-7 Οκτωβρίου 2017 στην Πράγα.

"Παρατηρούμε μια διεθνή αύξηση στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών, της τάξης του 60% από το 2014" δήλωσε ο Jean M. Devroye, MD, FISHRS του Βελγίου, Πρόεδρος του προγράμματος για το Παγκόσμιο Συνέδριο της ISHRS το 2017. "Καθώς οι επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, η αποστολή της ISHRS έχει εξελιχθεί. Η ISHRS θέτει τα υψηλότερα standards στις ιατρικές τεχνικές, την ιατρική ηθική και την έρευνα στην ιατρική και χειρουργική αποκατάσταση τριχωτού.

Το 25ο Παγκόσμιο Συνέδριο έφερε κοντά τους ειδικούς στη μεταμόσχευση μαλλιών παγκοσμίως με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευσή τους ώστε να παρέχουν εξαιρετική ιατρική υπηρεσία στη Μεταμόσχευση Μαλλιών."

1000 και πλέον ιατροί παρακολούθησαν 69 ομιλίες, εκπαιδεύτηκαν σε 31 live workshops και συνομίλησαν σε 40 στρογγυλές τράπεζες. Οι τελευταίες εξελίξεις στη μεταμόσχευση μαλλιών, οι νέες ιατρικές και χειρουργικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης καθώς και οι νεότερες προσεγγίσεις για τον τρόπο εκτέλεσης των επεμβάσεων είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ορισμένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο φετινό συνέδριο ήταν:

Το Hair Biology Symposium όπου διακεκριμένοι καθηγητές παρουσίασαν τις τελευταίες τους έρευνες και τη νέα προσέγγιση στην διέγερση της ανάπτυξης των μαλλιών και την αντιστροφή της σμίκρυνσης τριχοθυλακίων.

To Hair Follicle Neoformation: The Past, Present and Future of Hair Cloning όπου έγινε ανασκόπηση της κλωνοποίησης τριχών, μιας διαδικασίας κατά την οποία οι επιστήμονες μπορούν μόνο με λίγα κύτταρα να δημιουργήσουν νέα, πλήρως λειτουργικά τριχοθυλάκια. Η τεχνική αυτή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο αλλά αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η διάσκεψη Morbidity & Mortality η οποία αποτελεί μία από τις πλέον νευραλγικές διασκέψεις της ISHRS και στην οποία φέτος προήδρευσε ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD.

«Sharing is caring” όπως δήλωσε στην έναρξη της ομιλίας του ο Πρόεδρος της διάσκεψης Dr. Κ. Αναστασάκης. Και πράγματι «η διάσκεψη M&M είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε και να μάθουμε από τους συναδέλφους ιστορίες ασθενών που δεν είχαν την επιθυμητή έκβαση».

«Οι διασκέψεις της M&M επικεντρώνονται στο στόχο της βέλτιστης φροντίδας του ασθενούς. Οι διαδικασίες υπογραμμίζουν τις πρόσφατες περιπτώσεις και εντοπίζουν τομείς βελτίωσης για τους γιατρούς που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Η δημόσια παρουσίαση περιστατικών από ιατρούς σε συναδέλφους ιατρούς, που δεν είχαν την επιθυμητή έκβαση, χρειάζεται πολύ κουράγιο αλλά τελικά οδηγεί σε καλύτερες ευκαιρίες μάθησης. Οι ιατροί παρουσιάζουν τα περιστατικά που έχουν αντιμετωπίσει και οι συνάδελφοι – ιατροί μέσα από διαδικασία διαλόγου με τον ιατρό που το παρουσιάζει, συζητούν το πώς θα μπορούσαν να χειριστούν διαφορετικά το εκάστοτε περιστατικό».

Οι παρουσιάσεις των διασκέψεων Morbidity & Mortality της ISHRS έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα για όλους τους συμμετέχοντες ιατρούς. Στη φετινή διοργάνωση το ενδιαφέρον ήταν θεαματικό και η συνολική διάρκεια των συζητήσεων ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικά ορισμένο χρόνο των 2 ωρών με τον Dr. Κ. Αναστασάκη να συντονίζει με επιτυχία την συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και 100 και πλέον συμμετεχόντων.

Ο Dr. Κ. Αναστασάκης δέχτηκε με το πέρας της διάσκεψης θερμά συγχαρητήρια τόσο από τους συναδέλφους- ιατρούς που συμμετείχαν αλλά και από τον Πρόεδρο της ISHRS Dr. Ken Washenik MD, PhD. Διάκριση που επισφραγίστηκε με τη βράβευση του Dr. Κ. Αναστασάκη για την επιστημονική και εκπαιδευτική του συνεισφορά στο 25ο διεθνές συνέδριο της ISHRS.