Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή ευρύτερα γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοάνοση νόσο, δηλαδή διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται στη μυελίνη, μια σημαντική λιπώδη ουσία που επικαλύπτει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος, φθείροντας ή αλλοιώνοντας την εξωτερική τους επιφάνεια. Στην πραγματικότητα, η ονομασία σκλήρυνση κατά πλάκας αναφέρεται στα πολλαπλά τμήματα ουλώδους ιστού που εμφανίζονται πάνω στις νευρικές ίνες.

 

Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται υποτροπή όταν προκαλείται κάποια καινούρια βλάβη στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη που διαταράσσει τα νευρικά σήματα. Έτσι παρουσιάζονται νέα συμπτώματα ή επανεμφανίζονται παλιότερα συμπτώματα.

 

Μία πραγματική υποτροπή διαρκεί περισσότερες από 24 ώρες και συμβαίνει το λιγότερο 30 ημέρες μετά από προηγούμενη υποτροπή. Οι υποτροπές ποικίλουν όσον αφορά τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τα συμπτώματα. Με τον καιρό τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται. Πολλά άτομα ανακάμπτουν από τις υποτροπές χωρίς θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ