ΥΓΕΙΑ

ΝΔ: Απαράδεκτα τα ηλικιακά όρια στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA

ΝΔ: Απαράδεκτα τα ηλικιακά όρια στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να θέσει ηλικιακά όρια στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA, για την ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα).

Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής του τομέα Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ο οργανισμός θέτει ξανά όρια για την αποζημίωση αυτή τη φορά της εξέτασης HPV DNA ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα). Η απόφαση εκδόθηκε στις 22-9-2017 από το τμήμα σχεδιασμού αγοράς και παρακολούθησης δικτύου παροχών με θέμα: "Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA". Η απόφαση ορίζει ότι δικαίωμα συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα έχουν οι γυναίκες 30- 65 ετών.

Είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να βάζει τέτοια όρια; Είναι δυνατόν να μην καλύπτει νέες κοπέλες, την ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται από τα 14-15 και δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επίσης άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή. Συνεπώς, με ποια επιστημονικά κριτήρια τέθηκε ως ανώτατο όριο τα 65 χρόνια και με ποιο δικαίωμα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μια γυναίκα 28-29 ετών πχ αλλά και νεότερης ηλικίας;» αναφέρεται στην ερώτηση.

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Υγείας να τους ενημερώσει εάν γνωρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, με ποια λογική και κριτήρια λήφθηκε, καθώς και εάν σκοπεύει να την καταργήσει.

Σχετικές ειδήσεις