ΥΓΕΙΑ

Ένας αιώνας και η επόμενη ημέρα στο υπουργείο Υγείας

Ένας αιώνας και η επόμενη ημέρα στο υπουργείο Υγείας

Οι άμεσοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης - Κοινωνικό κράτος, Κέντρα αποκατάστασης, Φαρμακευτική πολιτική

Την ιστορία της οργανωμένης κρατικής παρέμβασης στην υγεία ως συνάρτηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας παρουσιάζει το λεύκωμα «Ένας Αιώνας Υγείας», στην έκδοση του οποίου προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα αρμόδια τμήματά του, με αφορμή στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Το υπουργείο Υγείας ως αυτόνομο θεσμό ίδρυσε το 1917 ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την ονομασία υπουργείο Περιθάλψεως, για την αντιμετώπιση των μεγάλων υγειονομικών και προνοιακών αναγκών που ανέκυψαν από την προσφυγική κρίση η οποία κορυφώθηκε το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκδοση παρουσιάστηκε σε επετειακή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη (31/01/2018). Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανέδειξαν το ρόλο των κοινωνικών αγώνων για την αναγνώριση και εδραίωση της δημόσιας υγείας ως κοινωνικό αγαθό και παρουσίασαν τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης.

Στο Κοινωνικό Κράτος ως προϋπόθεση και πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης αναφέρθηκε ο κ. Δραγασάκης κατά το χαιρετισμό του. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «βρισκόμαστε στη φάση που δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για το νέο βιώσιμο και δίκαιο Κοινωνικό Κράτος με ολοκληρωμένες υπηρεσίες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Δεν περιοριζόμαστε στην επούλωση των πληγών και την επιδιόρθωση του κοινωνικού κράτους, όπως αυτό λειτουργούσε στο παρελθόν, με αποσπασματικό και πελατειακό τρόπο, αλλά επιδιώκουμε την ανασυγκρότηση του σε νέες αξιακές και λειτουργικές βάσεις».

Με πρόταγμα την ισότητα στην πολιτική υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Με τη σταθεροποίηση και αναβάθμιση του ΕΣΥ να παραμένει διαρκές ζητούμενο, το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί:

  • Στη διεύρυνση του δημόσιου συστήματος στους τομείς της αποθεραπείας-αποκατάστασης, ειδικής αγωγής, γηριατρικής φροντίδας, παρηγορητικής φροντίδας, αξιοπρεπούς κάλυψης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, άνοια, ψυχική νόσο, εξαρτητική συμπεριφορά.
  • Στην αλλαγή του «μείγματος» της φαρμακευτικής πολιτικής με επανεξέταση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Εργαλεία –αλλά και στόχοι προς επίτευξη ταυτόχρονα- προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η αξιολόγηση με επιστημονικά κριτήρια της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των νέων καινοτόμων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση σε εθνικό και σε διακρατικό επίπεδο «δίκαιων» και βιώσιμων τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα, η εφαρμογή αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η προώθηση των γενοσήμων και η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, η σταδιακή άρση των μνημονιακών στρεβλώσεων στο πεδίο της τιμολογιακής και αποζημιωτικής πολιτικής, η μείωση της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών για την αγορά φαρμάκων.

Τέλος, επισημάνθηκε από τον Ανδρέα Ξανθό ότι παρότι προσκλήθηκαν στην εκδήλωση όλοι οι διατελέσαντες Υπουργοί, αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας της τελευταίας 30ετίας, υπήρξαν πολλές ηχηρές απουσίες. Μάλιστα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με «μια ακατανόητη πολιτική απόφαση» -όπως είπε ο κ. Ξανθός- απέτρεψε την παρουσία του Παρασκευά Αυγερινού, ο οποίος είχε προκληθεί ως ομιλητής καθώς ήταν ο υπουργός που εισηγήθηκε το νόμο για την ίδρυση του ΕΣΥ.

Δείτε τις φωτογραφίες στην gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις