ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μία 35χρονη το τρίτο θύμα της ιλαράς – Δέκα θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μία 35χρονη το τρίτο θύμα της ιλαράς – Δέκα θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης

Στα 1.588 ανέρχονται τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας, με τους θανάτους να έχουν φτάσει τους τρεις.

Το τελευταίο θύμα της ιλαράς είναι μία 35χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας. Η γυναίκα ήταν ατελώς εμβολιασμένη, δηλαδή είχε κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου, ενώ συστήνονται δύο για όλους.

Η συχνότητα των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι μεγαλύτερη στη νότια Ελλάδα, σε άτομα ελληνικής υπηκοότητας -κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, στην ηλικιακή ομάδα 25 - 44 ετών- που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών είναι και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος αφορά σε 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, για μία ακόμη φορά, συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε αύξηση και τα περιστατικά γρίπης

Όσον αφορά την πορεία της γρίπης στην Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι αυξητική. Από την αρχή της εμφάνισης της φετινής γρίπης, έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι από επιπλοκές εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ένας από τους οποίους την τελευταία εβδομάδα. Οι 9 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Κανένα από τα θύματα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Συνολικά, λόγω της εποχικής γρίπης στη χώρα, καταγράφηκαν 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη και μέση ηλικία 55 έτη. Τα 21 (50%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 21 (50%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 42 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 4 (10%). Σημειώνεται ότι τα 30 (71,4%) από τα 42 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζεται για μια ακόμη φορά η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επικρατούντες υπότυποι της γρίπης είναι ο Β και ο A (H1N1) pdm09 και κατά την εβδομάδα από 05-11/02/2018, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

(Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις