ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Σε ποια καταστήματα οπτικών δεν απαιτείται προπληρωμή για γυαλιά οράσεως

ΕΟΠΥΥ: Σε ποια καταστήματα οπτικών δεν απαιτείται προπληρωμή για γυαλιά οράσεως

Στα 50 εκατ. ευρώ το ετήσιο όριο δαπάνης για παροχές οπτικών ειδών.

Εγκρίθηκαν οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των καταστημάτων οπτικών ειδών για την παροχή σε δικαιούχους του Οργανισμού θεραπευτικών μέσων αποκατάστασης της οπτικής οξύτητας. Πλέον, οι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ όταν απευθύνονται σε συμβεβλημένους παρόχους υγείας, δεν απαιτείται να προπληρώνουν για την αγορά οπτικών ειδών. Τα συμβεβλημένα καταστήματα τις επόμενες ημέρες θα φέρουν ειδική σήμανση η οποία θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για συμβεβλημένους παρόχους και θα αναγράφει «Συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ».

Τα πρώτα συμβεβλημένα καταστήματα δραστηριοποιούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες, ενώ σταδιακά αναμένεται να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων. Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ένταξη των οπτικών καταστημάτων στο δίκτυο, η έγκαιρη όμως εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι σημαντική τόσο για την άμεση ένταξη στο δίκτυο όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018, για παροχές που αφορούν σε οπτικά είδη. Σύμφωνα με την απόφαση, το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης καθορίζεται στα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 25 εκατ. ευρώ με αναγωγή στο εξάμηνο. Διευκρινίζεται ότι ο «κλειστός» προϋπολογισμός για το 2018 για τη συγκεκριμένη κατηγορία, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών.

Με τον καθορισμό κλειστού προϋπολογισμού και με τη «συμβασιοποίηση» των οπτικών καταστημάτων, το υπουργείο Υγείας «έκλεισε» τις εκκρεμότητες της συμφωνίας με τους θεσμούς, από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Σχετικές ειδήσεις