ΥΓΕΙΑ

Μεταρρυθμίσεις και αύξηση της δαπάνης στη συζήτηση «θεσμών» - υπουργείου Υγείας

Μεταρρυθμίσεις και αύξηση της δαπάνης στη συζήτηση «θεσμών» - υπουργείου Υγείας

Με τους επικεφαλής των «θεσμών» συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης (17/05/2018), ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων, εν όψει της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, και συγκεκριμένα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κεντρικοποίηση των προμηθειών, η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνώρισαν μεν την πρόοδο που έχει γίνει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασαν όμως την ανάγκη να «τρέξουν» αυτές που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άνοιξε η συζήτηση για αύξηση του ορίου δαπανών για την υγεία, ωστόσο, η απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.

Σχεδόν παράλληλα εξελισσόταν μία παρόμοια συζήτηση στο δεύτερο «Health Innovation Conference». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο υπογράμμισε την ανάγκη ενός μείγματος διεύρυνσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων και την νοοτροπία των εταίρων που συμμετέχουν στο σύστημα. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες γιατί αν δεν τις υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό, θα ακυρώσουμε την όποια ανάσα θα δώσει βραχυπρόθεσμα η διεύρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Το καλύτερο που θα πετύχουμε θα είναι να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο κοντινό μέλλον. Η διεύρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης εδώ και τώρα είναι απαραίτητη γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί τη χρονιά που διανύουμε η βιωσιμότητα των εταιρειών και όσα αυτή συνεπάγεται, δηλαδή θέσεις εργασίας, ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, συνέχιση των αναπτυξιακών δράσεων όπως κλινικές μελέτες και παραγωγικής διαδικασία» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, δήλωσε: «Η χρηματοδότηση οφείλει να είναι αντάξια των υψηλών προσδοκιών ενός κόσμου, με βελτιωμένο και διαφορετικό καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης» ανέφερε, τονίζοντας πως η φαρμακευτική καινοτομία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε οι ασθενείς να ζουν καλύτερες και περισσότερες μέρες ποιοτικής ζωής. «Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου οι ανάγκες μεγεθύνονται, και όπου η κοινωνική και οικονομική κατάσταση οξύνουν και διογκώνουν τα προβλήματα, η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία δηλώνει παρούσα με κατηγορηματικό τρόπο» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις