ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Προς κάλυψη του κενού στην αποζημίωση των βιοδεικτών καρκίνου

ΕΟΠΥΥ: Προς κάλυψη του κενού στην αποζημίωση των βιοδεικτών καρκίνου

Επικαιροποίηση του καταλόγου με τους βιοδείκτες καρκίνου έχει ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης.

Ήδη στο σύστημα υπάρχουν 21 βιοδείκτες, οι οποίοι αποζημιώνονται με απόφαση του 2014. Ο κ. Μπερσίμης έχει στείλει ερώτημα στις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες ζητώντας επισήμως πληροφόρηση γύρω από τους βιοδείκτες που είναι απαραίτητοι και δεν αποζημιώνονται. Στη συνέχεια, θα συντάξει πρόταση προς το υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσής τους, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο συνέδριο «Πώς αξιολογούμε την καινοτομία στην Υγεία;» που διοργάνωσε η Ethos Events.

«Αν μπορέσουμε να σχεδιάσουμε πρόληψη με βάση τους βιοδείκτες, το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο» τόνισε ο κ. Μπερσίμης, εξηγώντας ότι όλες αυτές τις εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ τις βλέπει σαν εργαλεία επιλογής της καταλληλότερης θεραπείας. Παράλληλα, υπάρχουν φάρμακα που κυκλοφορούν, αλλά επειδή δεν υπάρχουν στο σύστημα αποζημίωσης οι βιοδείκτες τους, δεν μπορούν να αποζημιωθούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ανάλυσης Oncotype dx για τον καρκίνο του μαστού. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Νασιούλας, Επιστημονικός Δ/ντής Genekor MSA, οι ασθενείς πληρώνουν 3.250 ευρώ και στη συνέχεια παίρνουν μόλις το 80% από τον ΕΟΠΥΥ. «Υπάρχουν παγκοσμίως μελέτες για το όφελος για το σύστημα από την αποζημίωση της εξέτασης αυτής, που μπορεί να αγγίζει και τα 9 εκατ. ευρώ». Πάντως, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να υπογραφεί ξανά η Υπουργική Απόφαση για το Oncotype DX, χωρίς αναφορά σε ηλικιακό όριο.

«Πρέπει να δούμε πιο σφαιρικά το θέμα των βιοδεικτών για να καταλήξουμε τι αποζημιώνουμε και τι» ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Μαρί Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ. Όπως διευκρίνισε, απαιτείται να υπάρχει ευελιξία στην ανανέωση των κατευθυντήριων γραμμών γιατί οι βιοδείκτες έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό. Μεγάλο κενό, επίσης, δημιουργεί η απουσία μητρώου ενώ απαιτείται και αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου. «Δεν μπορούν όλοι να εξετάζουν βιοδείκτες και άρα να χρειάζονται πιστοποιημένα εργαστήρια» ανέφερε. Σύμφωνα, πάντως, με το Γ. Νασιούλα στους βιοδείκτες δεν μπορεί να υπάρξει προκλητή ζήτηση. Την άποψη ότι δεν χρειάζεται να αυξηθεί ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας εξέφρασε και ο Χρήστος Αντωνόπουλος, Δ/ντής του Τμήματος Ογκολογίας AstraZeneca Ελλάδας. Αντίθετα, απαιτείται ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την άμεση και συνεχή αποζημίωση της εξέτασης των βιοδεικτών που είναι απαραίτητοι για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, όπως για παράδειγμα η εξέταση για την ανίχνευση μεταλλάξεων BRCA. «Η άμεση επικαιροποίηση της λίστας με τους αποζημιούμενους βιοδείκτες, θα συμβάλλει στην ίση και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, ενώ παράλληλα, θα λειτουργήσει προς όφελος του συστήματος υγείας, συντελώντας σε οικονομικά αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις