ΥΓΕΙΑ

Συστάσεις για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων κρατουμένων

Συστάσεις για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων κρατουμένων

Συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Υγείας, με θέμα τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων κρατουμένων, συγκάλεσε η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, πήραν μέρος ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Άγγελος Τσιγκρής, ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), Παύλος Θεοδωράκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

Συζητήθηκε το πλαίσιο έκδοσης εισαγγελικών παραγγελιών για τους ψυχικά ασθενείς (ακούσια-αναγκαστική νοσηλεία), καθώς επίσης και το θέμα των ανηλίκων παραβατικών ψυχικά πασχόντων. Η κ. Παπακώστα επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων δομών για τους ανηλίκους παραβατικούς ψυχικά πάσχοντες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αυτοτελώς, μέσω της αξιοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ως προς το θέμα της φύλαξης των ψυχικά πασχόντων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται, μέχρι σήμερα, ως «ακαταλόγιστοι», σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα, η υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός τονίζει αποκλειστικά την ποινική διάσταση της ιδιότητας των ατόμων και δεν εξυπηρετεί την προτεραιότητα στη θεραπευτική έναντι της σωφρονιστικής αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, ο εν λόγω χαρακτηρισμός στερεί εκ προοιμίου από το άτομο αυτό, τη δυνατότητα ανάληψης ευθύνης και υπονομεύει την ψυχικά αναγκαία αναγνώριση του εαυτού του ως υποκειμένου των πράξεών του. Η κ. Παπακώστα υπενθύμισε δε πως ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι «ψυχικώς πάσχοντες κρατούμενοι», όρος ο οποίος αποτυπώνει τη διττή ιδιότητα των ατόμων αυτών, αλλά και την ενδεικνυόμενη προτεραιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Υγείας απέστειλε πριν από λίγες ημέρες έγγραφο συστάσεων προς τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και Ψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Ψυχικής Υγείας της χώρας σχετικά με τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων ατόμων που σχετίζονται με ποινικά ζητήματα. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η ανάγκη διαφύλαξης των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων στις περιπτώσεις ακούσιας θεραπείας, όπως συμβαίνει με τα ελαττωμένου καταλογισμού καταδικασθέντα άτομα, επιβάλλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Σχετικές ειδήσεις