ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομειακή περίθαλψη για τους Σύριους απεργούς πείνας

Νοσοκομειακή περίθαλψη για τους Σύριους απεργούς πείνας

Ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι, καθώς βρίσκονται στην έκτη μέρα απεργίας πείνας, Σύριοι μετανάστες περιμένουν στην ουρά για να εξεταστούν από γιατρούς, μπροστά από τα τρία ασθενοφόρα, που με πρωτοβουλία του ομίλου «Υγεία», εγκαταστάθηκαν για σήμερα, Τρίτη (25/11/2014) στην πλατεία Συντάγματος.

Μικρά παιδιά, γυναίκες, κάποιες υποβασταζόμενες, και άνδρες δέχονται τη βοήθεια των 20 γιατρών που η διοίκηση του «Υγεία» έστειλε προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν προβλήματα υγείας, να βοηθήσουν όσους έχουν κάποιο πρόβλημα, να δώσουν φάρμακα σε όσους δεν παίρνουν την αγωγή τους και να νοσηλευτούν αν χρειαστεί, δωρεάν, στα νοσοκομεία του ομίλου.

«Ο όμιλος Υγεία πάντα κοντά στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα, που θέλουν περίθαλψη, βρίσκεται εδώ σήμερα, για να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες, να εξετάσει όσους ανθρώπους θέλουν, να παρέχει φάρμακα και ό,τι άλλο χρειαστεί. Ήρθαμε προληπτικά. Αν χρειάζεται κάποιος νοσοκομείο θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό» δήλωσε ο Ανδρέας Καρδαπάνης γενικός διευθυντής του ομίλου «Υγεία».

Ο άνθρωπος που εκτελεί χρέη διερμηνέα και διευκολύνει το έργο των συναδέλφων του είναι ο Ιμπραήμ Ταράουνε από την Ιορδανία, γιατρός του νοσοκομείου Υγεία. «Κρυώνουν, πεινούν, είναι ταλαιπωρημένοι από την απεργία πείνας, έρχονται από πόλεμο. Έχουν ανάγκη τη βοήθεια των γιατρών» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Βρισκόμαστε εδώ περίπου 300 άνθρωποι, ηλικίας από 6 μηνών έως 65 ετών. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σύρος απεργός πείνας Μπασέν.

«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι η μόνη λύση που έχουν, είναι να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να φύγουν νομίμως από τη χώρα» δηλώνει ο 'Αγγελος Συρίγος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για τον πληθυσμό και την κοινωνική συνοχή.

«Ο όμιλος Υγεία προσφέρθηκε να κάνει ιατρικές εξετάσεις και να δει, επειδή είναι όλες αυτές τις ημέρες στο δρόμο, αν υπάρχουν κάποια πρόσωπα με πρόβλημα υγείας, τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Επιμένουμε ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η μόνη λύση για να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλα τα πλεονεκτήματα που έχει κάποιος που είναι πρόσφυγας είναι να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, η οποία θα εγκριθεί αμέσως γιατί είναι Σύροι πρόσφυγες. Οι ίδιοι δεν θέλουν να το κάνουν γιατί αν υποβάλουν εδώ αίτηση για άσυλο, δεν θα μπορούν να υποβάλλουν σε άλλες χώρες και είναι προφανές ότι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως η συνθήκη Σένγκεν» σημειώνει ο κ. Συρίγος και επισημαίνει: «Η λύση είναι μόνο μία, αίτηση για άσυλο, καμία άλλη λύση δεν υπάρχει. Πρέπει και οι ίδιοι να βοηθήσουν τον εαυτό τους».

Σχετικές ειδήσεις