ΥΓΕΙΑ

Γ.Ν Ρόδου: SOS από γιατρούς-ΜΕΘ Παίδων ζητούν οι κάτοικοι

Γ.Ν Ρόδου: SOS από γιατρούς-ΜΕΘ Παίδων ζητούν οι κάτοικοι

Ένα κοριτσάκι 20 μηνών έχασε πριν από μερικές ημέρες τη ζωή του, μετά τη διακομιδή του μέσω ΕΚΑΒ από τη Ρόδο σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων.

Λίγες ημέρες μετά, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, ο Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου απεύθυνε αγωνιώδη έκκληση για το θλιβερό απολογισμό θανάτων στο νοσοκομείο, εξαιτίας προβλημάτων και ελλείψεων, που υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας προς τους κατοίκους του νησιού.

Με επιστολή του στην εφημερίδα της Ρόδου «Δημοκρατική», ο Γιώργος Τριάντος περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να σώσουν ανθρώπινες ζωές οι γιατροί του νοσοκομείου.

«Πέντε νεκροί σήμερα. Δύο νέοι από τροχαία, ένας από ατύχημα με πυροβόλο όπλο και δύο από ανακοπή καρδιάς. Πέντε επείγοντα χειρουργεία. Δεν ξέρω πόσα άλλα επείγοντα περιστατικά με εισαγωγές. Έχω πάψει πια να μετράω (...)

Θα ήταν ένα πραγματικό shock για όλους όσους ασχολούνται και έχουν ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια να περάσουν μια μέρα με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και να καθίσουν μαζί μας σε μια εφημερία. Για να μπορέσουν να βιώσουν αυτό που ζούμε όλοι καθημερινά. Τον αγώνα του ΕΚΑΒ και το τροχαίο ατύχημα σε πραγματικούς χρόνους με τις τόσες χαμένες ζωές και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να βλέπουν δύο τραυματιοφορείς για 360 κρεβάτια και δεκάδες περιστατικά στα Επείγοντα, δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να τρέχουν από το Παθολογικό στο Χειρουργικό και από εκεί στο Ορθοπαιδικό ιατρείο και πάλι από την αρχή, ένα γιατρό ανά 6ωρο στα Παθολογικά και Χειρουργικά και Ορθοπαιδικά περιστατικά, τυπικά μεν, γιατί ουσιαστικά και οι δύο εφημερεύοντες δεν προλαβαίνουν.

Να δουν τον ένα αναισθησιολόγο μόνο του για 24 ώρες να έχει δύο περιστατικά ταυτόχρονα στο χειρουργείο ή ακόμη ένα στα επείγοντα, με δύο νοσηλευτές χειρουργείου και ενδέχεται χωρίς νοσηλευτή αναισθησιολογικού (...)

Ούτε δύο ώρες δεν θα άντεχαν να βλέπουν πώς έγινε το νοσοκομείο της Ρόδου. Χωρίς ειδικευόμενους, με λειψό αριθμό ειδικευμένων, με εξουθενωμένους γιατρούς να προσπαθούν να βρουν παράθυρο στο εξωτερικό ή στη συνταξιοδότηση. Χωρίς νοσηλευτές, χωρίς τραυματιοφορείς, με ελλείψεις υλικών και φαρμάκων. Με κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς νοσοκομείου γιατί πλέον οι αριθμοί έχουν αντικαταστήσει τους ανθρώπους» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τριάντος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κατάρρευσης, οι κάτοικοι της Ρόδου θρηνούν το χαμό και παιδιών. Ο θάνατος της μικρής Έυης, μόλις 20 μηνών, έγινε αφορμή για να ξεκινήσει διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, με αίτημα προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, και την πολιτική ηγεσία της χώρας, τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το κοριτσάκι εισήχθη στο νοσοκομείο με σπασμούς εξαιτίας υψηλού πυρετού. Ο παιδίατρος, ο οποίος έτρεχε μόνος του για να προλάβει όλα τα περιστατικά, όπως αναφέρουν, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας προτεραιότητα στη μικρή Εύη. Τελικά, πραγματοποιήθηκε διακομιδή στην Αθήνα, όμως το επόμενο πρωί το κοριτσάκι έφυγε από τη ζωή.

«Δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα ξεπεράσουμε ποτέ το τι συνέβη, οφείλουμε όμως να παλέψουμε γιατί το υγειονομικό σύστημα καταρρέει και δεν μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε λίγες μέρες μετά άλλο ένα παιδάκι 18 μηνών από την Κω δεν κατάφερε να σωθεί, δυστυχώς... Μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Ρόδο θα εξυπηρετούσε όλη τη Δωδεκάνησο και η άμεση δημιουργία της είναι απαραίτητη, αξίζουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι γι' αυτό» καταλήγουν οι κάτοικοι της Ρόδου, οι οποίοι συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές υπογραφές για το θέμα ΕΔΩ.

Σχετικές ειδήσεις