ΥΓΕΙΑ

Στη Βουλή τα ταμειακά διαθέσιμα των Δημόσιων Νοσοκομείων

Στη Βουλή τα ταμειακά διαθέσιμα των Δημόσιων Νοσοκομείων

Συνέχεια δίνει η Νέα Δημοκρατία στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με το υπουργείο Υγείας, μετά την απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, να αξιοποιηθούν τα τραπεζικά διαθέσιμα νοσοκομείων, στην κάλυψη των αναγκών τους, για το μήνα Ιανουάριο.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάκης Βορίδης και Νικήτας Κακλαμάνης, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Ως γνωστόν οι προϋπολογισμοί των δημοσίων νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια και άλλες υπηρεσίες έχουν οριοθετηθεί για το έτος 2015 στο ποσό των 1,38 δισ. ευρώ.

Τον μήνα Ιανουάριο 2015 οι δαπάνες για αγορές των δημοσίων νοσοκομείων ανήλθαν στα 87,7 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού) ενώ η κρατική χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για τον εν λόγω μήνα ανήλθε στα 43,3 εκατ. ευρώ, 50% μικρότερη σε σχέση με τις πραγματοποιηθείσες δεσμεύσεις στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος τακτική να εκταμιεύεται το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις πραγματοποιηθείσες αγορές.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η κάλυψη του υπολοίπου 50% θα γίνει με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων. Δηλαδή, με χρήματα που προορίζονται για την εξόφληση υποχρεώσεων των νοσοκομείων παρελθόντων ετών. Δαπανών δηλαδή για προμήθεια τροφίμων, υγειονομικού υλικού, φαρμάκων κλπ των νοσοκομείων των οποίων η έγκριση εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Με βάση τα παραπάνω, τα ερωτήματα που απευθύνουν οι δύο βουλευτές στον υπουργό είναι:

- Είναι αληθές το γεγονός ότι τα χρηματικά ποσά που δεν μεταβιβάστηκαν στο Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών άλλων τομέων του κράτους;

- Πώς η κυβέρνηση θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τρίτους του έτους 2014 όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής των από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

- Θα συνεχίσει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων τους επόμενους μήνες περικόπτοντας ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων;

- Πώς θα αποκαταστήσει η κυβέρνηση την αναντιστοιχία μεταξύ δαπανών των νοσοκομείων και ισόποσης κρατικής χρηματοδότησης;

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη διαψεύσει ότι τα ποσά που δεν μεταβιβάστηκαν στα νοσοκομεία, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση άλλων αναγκών του δημοσίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία απαντούσε και σε δημοσίευμα σχετικά με μειώσεις στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, «ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν εξαρτάται από το ποσό της χρηματοδότησης για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου, τουναντίον η χρηματοδότηση νοσοκομείων με υψηλά υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετατρέπει αυτά σε "τράπεζες"». Επιπλέον, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι «τα νοσοκομεία δεν είναι τράπεζα να βάζουν λεφτά να τα τζιράρουν στις τράπεζες, δεν είναι επιχειρήσεις, είναι φορείς που υπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Τι κάναμε εμείς; Τους είπαμε όσα νοσοκομεία έχουν διαθέσιμα, θα τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες του Γενάρη. Όσα τους λείπουν θα συμπληρωθούν από το υπουργείο. Αυτό και έγινε».

Σχετικές ειδήσεις