ΥΓΕΙΑ

Δεν επιστρέφουν στις θέσεις τους επίορκοι γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί

Δεν επιστρέφουν στις θέσεις τους επίορκοι γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί

Με εγκύκλιό του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, βάζει τέλος στη συζήτηση που είχε ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες περί επιστροφής στις θέσεις τους επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ αυτών και γιατρών του ΕΣΥ, λόγω της εφαρμογής του νόμου για την αποκατάσταση αδικιών από τη διαθεσιμότητα.

Των Διονυσίας Προκόπη και Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η εγκύκλιος εστάλη σε υπουργεία, γενικές ή ειδικές γραμματείες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και ανεξάρτητες αρχές, ενώ κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στην ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη 23 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτήν, η αναστολή καθηκόντων δημοσίων λειτουργών λόγω ειδικών περιπτώσεων, όπως τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (παιδεραστία μεταξύ άλλων), ο χρηματισμός γιατρών (φακελάκια) κ.α., συνεχίζει να ισχύει μέχρι τη σύσταση των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων και την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα αυτοδίκαιας επανατοποθέτησης, με την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, σε περιπτώσεις που δεν έχουν συγκροτηθεί εγκαίρως τα πειθαρχικά συμβούλια.

Συγκεκριμένα, η διευκρινιστική εγκύκλιος αναφέρει: «σε περίπτωση που δεν έχει συγκροτηθεί το πειθαρχικό συμβούλιο για να αποφασίσει περί της θέσης σε δυνητική αργία των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία με τις προαναφερθείσες διατάξεις που καταργήθηκαν και συντρέχει, συνεπώς, περίπτωση ανωτέρας βίας, οι προθεσμίες της παραπάνω ρύθμισης παρατείνονται μέχρι τη συγκρότηση των συμβουλίων. Ανάλογα ισχύουν και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας έγκαιρης συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση του υπαλλήλου σε αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται με την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης του αρμοδίου οργάνου. Μέχρι τότε ο υπάλληλος παραμένει σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων».

Τονίζεται δε, ότι «μολονότι τα ανωτέρω προκύπτουν από το συνδυασμό των προαναφερθεισών διατάξεων με τις σχετικές γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου, για λόγους ασφάλειας δικαίου θα περιληφθούν και σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου».

Σχολιάζοντας το θέμα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη, αναφέρει στο Newsbomb.gr και το onMed, ότι το κρίσιμο ζήτημα στις περιπτώσεις των επίορκων γιατρών, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην τελεσιδικία των υποθέσεων.

Η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αργεί να συνεδριάσει το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζει. Συνεδριάζουν δηλαδή μία φορά το μήνα, ενώ, αντίθετα, τα Πειθαρχικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων πολύ πιο τακτικά. Για το λόγο αυτό, η ΕΙΝΑΠ σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, θα προτείνει στον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή- με τον οποίο αναμένει συνάντηση- να εκδοθεί τροπολογία, ώστε και οι γιατροί του ΕΣΥ, να αντιμετωπίζονται όπως και οι υπόλοιποι γιατροί, δηλαδή οι υποθέσεις τους να εξετάζονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων. Έτσι, οι υποθέσεις θα ολοκληρώνονται πολύ πιο γρήγορα αφού θα τελεσιδικούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ήδη στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει, εκκρεμούν πάνω από πέντε χρόνια 50 περιπτώσεις επίορκων γιατρών. Να σημειωθεί, ότι και η ίδια η κυρία Παγώνη, συμμετέχει στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις