ΥΓΕΙΑ

Συνεργασία Κουρουμπλή – Σταθάκη για την εξεύρεση πόρων στο χώρο της Υγείας

Συνεργασία Κουρουμπλή – Σταθάκη για την εξεύρεση πόρων στο χώρο της Υγείας

Για τις προτεραιότητες στο χώρο της Υγείας συζήτησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου.

Ο κ. Κουρουμπλής, αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τον κ. Σταθάκη και τους Γραμματείς για την παρουσία τους στο Υπουργείο Υγείας, τους ενημέρωσε ενδελεχώς για την πρόταση που έχει ήδη υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη υποστήριξη του συστήματος παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα στην οποία προτείνεται μεταξύ άλλων η ενίσχυσή του με 13.000 προσλήψεις ανέργων-επαγγελματιών υγείας. Οι εν λόγω προσλήψεις -ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής- οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω εξειδικευμένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, θα είναι για 6 χρόνια και αφορούν 24μηνες συμβάσεις απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα που αφορά την προμήθεια του ΕΚΑΒ με 186 ασθενοφόρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ενώ εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια, ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στην κατοχύρωση των 90 εξ αυτών. Για τα υπόλοιπα 96, που είναι ήδη σε εξέλιξη η επαναδιαπραγμάτευση επί των τιμών τους, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τα τέλη του 2015. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι τόσο η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς την Κομισιόν όσο και το θέμα του διαγωνισμού των ασθενοφόρων θα εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα παρουσία του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, των Γενικών Γραμματέων Δημοσίας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου και Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΚΤ κ. Γεώργιου Ιωαννίδη και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση των Υπουργών με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ). Ο κ. Κουρουμπλής έθεσε υπόψη του κ. Σταθάκη και των εκπροσώπων των φορέων αναπτυξιακή παραγωγική πρόταση που αφορά τον χώρο της υγείας. Παράλληλα επεσήμανε τη σπουδαιότητα ενίσχυσης της παραγωγής, συμπαραγωγής και συσκευασίας φαρμάκου στην χώρα μας τόσο από τις πολυεθνικές όσο και από τις ελληνικές φαρμακευτικές, προκειμένου να συμβάλουμε στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .

Οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα προς την φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να υπάρξει επέκταση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ δεσμεύτηκε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων επενδυτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα τριετίας των μεγάλων φαρμακευτικών ελληνικών εταιρειών.

Σχετικές ειδήσεις