ΥΓΕΙΑ

Νίκη Κεραμέως: Το ΕΚΑΒ ασθενεί

Νίκη Κεραμέως: Το ΕΚΑΒ ασθενεί

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για τις ελλείψεις στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως επικαλείται πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την οποία ο στόλος παρακμάζει και πολλές περιοχές δεν καλύπτονται από δικά τους ασθενοφόρα, επιβαρύνοντας γειτονικούς τομείς της Αττικής.

Επισημαίνει δε την «ανησυχητική» μετάταξη «ημετέρων» -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση- υπαλλήλων του ΕΚΑΒ προς το υπουργείο Υγείας ή προς άλλες υπηρεσίες, που επιβαρύνουν επιπλέον τον ήδη αυξημένο εργασιακό φόρτο του πληρώματος των ασθενοφόρων.

Αναλυτικά, η ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας:

«Θέμα: "Ασθενεί το ΕΚΑΒ"
Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Το υπ’ αρ. πρωτ. 555/9-2-2016 δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών περιγράφει τη δραματική κατάσταση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, όσον αφορά την έλλειψη ασθενοφόρων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από τα 130 μάχιμα ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Αθηνών, περίπου τα μισά είναι ακινητοποιημένα λόγω σοβαρών βλαβών, ενώ οχήματα με μικρότερες βλάβες δεν επισκευάζονται έγκαιρα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Επιδεινωμένη εμφανίζεται η κατάσταση τον τελευταίο καιρό: σήμερα στην Αττική 27 τομείς ασθενοφόρων είναι κλειστοί, μετατοπίζοντας το βάρος διακομιδής των ασθενών στα λίγα ασθενοφόρα των όμορων περιοχών.

Η έλλειψη οχημάτων σε συνδυασμό με τον αυξημένο εργασιακό όγκο συνεπάγονται καθυστερήσεις στην ανταπόκριση ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά, και σε ακόλουθες επιθέσεις –φραστικές και φυσικές- αγανακτισμένων συγγενών ασθενών στο πλήρωμα των ασθενοφόρων, στο οποίο καταλογίζουν τις ευθύνες για τη βραδύτητα προσέλευσης των οχημάτων.

Το Σωματείο, τέλος, σημειώνει ότι η Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν ενημερωθεί για τις εν λόγω δυσλειτουργίες, αλλά "το μόνο που γίνεται αυτό το διάστημα είναι εσωτερικές μετακινήσεις στο ΕΚΑΒ για την ’τακτοποίηση ημετέρων’ ή μετατάξεις υπαλλήλων του ΕΚΑΒ στο Υπουργείο Υγείας με υπογραφές Υπουργών".

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τον εκκρεμή διαγωνισμό για την αγορά 96 ασθενοφόρων ή να προμηθευθείτε νέα ασθενοφόρα με νέο διαγωνισμό για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου οχημάτων 12ετούς σκληρής καθημερινής χρήσης και εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων;

2. Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόβλημα των 27 κλειστών τομέων της Αττικής, όπου δεν εξυπηρετούνται ασθενείς από οχήματα της περιοχής τους;

3. Πόσες ακριβώς μετατάξεις υπαλλήλων του ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Υγείας ή άλλες υπηρεσίες έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2015 ως σήμερα;

Η ερωτώσα βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως».

Σχετικές ειδήσεις