ΥΓΕΙΑ

Ανατροπές στην ΟΕΝΓΕ – Ήττα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία

Ανατροπές στην ΟΕΝΓΕ – Ήττα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία πραγματοποίησε το 9ο συνέδριό της το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου 2016 για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογή αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ), που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ.

Της Διονυσίας Προκόπη

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ το Μέτωπο, η παράταξη του απερχόμενου προέδρου της Ομοσπονδίας, Δημήτρη Βαρνάβα, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε μόλις στην τρίτη θέση.

Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια των υγειονομικών από την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία και δη στα δημόσια νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήταν δεύτερη στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, τώρα ήρθε στην τέταρτη θέση.

Οι συνεχείς περικοπές στους μισθούς, οι απλήρωτες εφημερίες και η εντατικοποίηση της δουλειάς, η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και οι ελλείψεις προσωπικού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και χειρουργείων, οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής, οι τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό μαζί με τη μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, ήταν τα κύρια θέματα στα οποία επικέντρωσε την παρέμβασή της η ΔΗΠΑΚ, τονίζοντας ότι «λύσεις υπέρ των νοσοκομειακών γιατρών και των ασθενών, έστω και προσωρινά μέτρα ανακούφισης, χωρίς σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και την επιχειρηματική δράση και τα μονοπώλια, δεν υπάρχουν». Παράλληλα, προετοιμάζεται η απάντηση των υγειονομικών στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την προκήρυξη 48ωρης απεργίας, όταν κατατεθεί στη Βουλή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 201 (στο προηγούμενο Συνέδριο 253). Άκυρα - Λευκά: 1 (3). Έγκυρα: 200 (250).

ΔΗΠΑΚ: 53 ψήφοι (41) και 7 έδρες (4).

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΣΧΕΔΙΟ Β', Αναξάρτητοι): 51 ψήφοι (42) και 7 έδρες (4). Στο προηγούμενο Συνέδριο το ΣΧΕΔΙΟ Β' με δικό του ψηφοδέλτιο είχε πάρει 10 ψήφους και μια έδρα.

Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ): 49 ψήφοι (80) και 7 έδρες (9).

ΔΗΚΝΙ (ΝΔ): 38 ψήφοι (44) και 4 έδρες (5).

Συμπαράταξη για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ): 13 ψήφοι και 2 έδρες (στο προηγούμενο Συνέδριο ως ΠΑΣΚ είχε λάβει 25 ψήφους και 3 έδρες. Επίσης η ΙΑΣΥ (ΔΗΜΑΡ) είχε πάρει 8 ψήφους και μία έδρα).

Σχετικές ειδήσεις