ΥΓΕΙΑ

Απεργία στην Υγεία την Τετάρτη 8 Ιουνίου

Απεργία στην Υγεία την Τετάρτη 8 Ιουνίου

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν οι δημόσιες δομές υγείας την Πέμπτη 6 Ιουνίου, καθώς οι γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και ΠΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που γίνονται για την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας, και καλεί όλους τους ιατρούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των μονάδων ΠΕΔΥ να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις διεκδικώντας χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, προσλήψεις προσωπικού, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια του συνόλου των επιστημόνων και δη των νέων ιατρών.

«Η κυβέρνηση συρρικνώνει, ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Μέσω του ανασχεδιασμού του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, της έκδοσης νέων οργανισμών και τις μετακινήσεις προσωπικού, επιχειρεί την κατάργηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, την ενοποίηση και την κατάργηση υπηρεσιών, τις συγχωνεύσεις κλινικών και κλινών» επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην Υγεία:

«Αυξάνονται και γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, χωρίς δικαιώματα. Έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας, ετοιμάζουν τη κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, δεσμεύουν τα αποθεματικά των νοσοκομείων, καθυστερούν οι πληρωμές εφημεριών και υπερωριών. Γι’ αυτό οι επικίνδυνες λίστες αναμονής το κλείσιμο κλινών, κρεβατιών και υπηρεσιών. Σε 23 νομούς δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος στο δημόσιο ή συμβεβλημένος. Γι’ αυτό, ετοιμάζονται νέες περικοπές στις παροχές υγείας-πρόνοιας. Αυξάνονται οι πληρωμές στην υγεία πρόνοια, οι εισφορές. Γι’ αυτό ετοιμάζονται νέα αντιλαϊκά μέτρα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τη στήριξη της κερδοφορίας και της "ανάπτυξης", υπηρετούν η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, των μονάδων του ΠΕΔΥ, των Κέντρων Υγείας, των προνοιακών ιδρυμάτων. Για αυτό ετοιμάζουν την "αξιολόγηση", νέες περικοπές στους μισθούς, δεν έχουν διαθέσει ούτε ένα ευρώ για να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, να στελεχωθούν τα πολυιατρεία, που έχουν μείνει τα μισά από αυτά που ήταν ενταγμένα στο ΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ και άλλα θα κλείσουν στη πορεία» επισημαίνει μεταξύ άλλων και διεκδικεί «δωρεάν πρόνοια-υγεία, αποκλειστικά δημόσια και λαϊκή».

Σχετικές ειδήσεις